Pogača bez jaja


 

Priprema:

350 g brašna
1 kašika suvog kvasca
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
40 ml ulja
170 ml mleka
100 ml jogurta

Priprema:

1. Sodu bikarbonu staviti u jogurt, promešati i ostaviti na stranu da se soda aktivira. Tepsiju veličine 24cm podmazati maslacem ili dno prekriti pek papirom a stranice premazati maslacem. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, so i kvasac i promešati. Zatim dodati ulje, mleko i jogurt sa sodom bikarbonom. Umesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga oko 2-3 minuta. Ako je potrebno dodati još malo brašna. Umešeno testo oblikovati u loptu i prebaciti ga na sredinu tepsije. Pritiskajući rukom formirati pogaču. Prekriti tepsiju providnom folijom i ostaviti da testo duplo naraste.

2. Rernu uključiti na 180 stepeni. Naraslu pogaču premazati mlekom, izbockati površinu čačkalicom (tako će te sprečiti da se kora prilikom pečenja odvoji od sredine) i staviti da se peče 25-30 minuta, odnosno dok ne dobije rumenu boju (probati čačkalicom da li je pečena). Pečenu pogaču umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi. Pogača se nikako ne seče nožem, kada želite da je poslužite samo je izlomite rukom. 

3. Veoma je ukusna i narednog dana (ako vam ostane), ne suši se i ne mrvi se. Možda će se neko pitati zašto stavljam, pored kvasca, i sodu bikarbonu. Pogača bude više mekana i vazdušasta. Uživajte.

Коментари

Популарни постови