Jekine puter kifle


 

Sastojci za testo:

250 ml mleka
250 ml vode
180 ml jogurta
7 kašika ulja
1 kockica kvasca
1 kašičica šećera
2 jaja
1 kašika šećera
2 kašičice soli
900 g-1kg brašna

Za premazivanje kiflica:

250 g maslaca sobne temperature

Fil:

400 g sira
1 jaje

Za premazivanje kiflica:

2 žumanca
2 kašike mleka

Priprema:

1. U toploj mešavini mleka i vode staviti kašičicu šećera, promešati, pa dodati izmrvljenu kockicu kvasca. Promešati i ostaviti da kvasac naraste. U vanglicu staviti 900 g brašna, dodati kašiku šećera i so i promešati. Ubaciti jaja, jogurt, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Po potrebi dodati još brašna, treba da se dobije mekano testo koje se ne lepi za ruke. 

2. Umešeno testo odmah prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na osam delova. Svaki deo oblikovati u jufkicu. Jufkice razvijati u veličini veće tacne za ručavanje i svaku premazivati omekšalim maslacem, ređajući ih jednu preko druge. I zadnju koru premazati maslacem. Skupiti sve četiri strane razvijenog testa i oblikovati testo u loptu. Zatim testo preseći na pola. Sečenu stranu okrenuti na dole i opet testo oblikovati u formu lopte. Isto uraditi i sa drugim delom presečenog testa. Lopte od testa prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta da se testo odmori.

3. Uzeti jednu loptu testa i na pobrašnjenoj podlozi razviti što veći i tanji krug testa. Pri razvijanju testo posipati brašnom. Zatim, razvijeno testo prvo iseći na četiri dela, pa svaku četvrtinu iseći na šest trouglova. 

4. Za fil u odgovarajućoj posudi izmrviti sir viljuškom, dodati jaje, sjediniti i odmah podeliti na pola. Na svaki širi deo trougla staviti po deo fila (od polovine podeljenog fila) i umotati kiflice. Kiflice ređati u pleh preko pek papira. Na isti način razviti i drugi deo testa, filovati ga i umotati u kiflice. Kiflice u plehu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 1,5-2 sata. 

5. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Narasle kiflice premazati mešavinom žumanaca i mleka i staviti da se peču. Kiflice peći sve dok ne dobiju zlatno rumenu boju. Pečene kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti. 

Kiflice su rađene po receptu moje sestre Jelice Petrović. Ona godinama ne menja ovaj recept, a sada znam i zašto...Neskromno je da sestra hvali sestru, ali je prosto činjenica da šta god moja Jeka napravi to se lepi od slasti.


Коментари

Популарни постови