Punjena pogača
Testo:
380 g brašna
200 ml mleka
1 kašičica šećera
10 g svežeg kvasca (ili 1/4 kockice)
1/2 kašičice soli
1 jaje
2 kašike ulja
Sastojci za punjenje:
150 g domaćeg, kravljeg sira
50 g narendanog kačkavalja
1 jaje
100 g mesnate slaninice
80 g domaćeg, kravljeg sira
Za premazivanje pogače:
1 žumance
1 kašičica ulja
Za posipanje pogače:
susam, ćurekot, lan i semenke suncokreta
Priprema:
1. Testo: U toplo mleko staviti kašičicu šećera i dodati izmrvljeni kvasac. Promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo je mekše nego uobičajeno, ali tako i treba da bude. Oblikovati testo u loptu u vanglici u kojoj ste i zamesili testo. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da testo naraste (mom testu je trebalo 40 minuta).
2. Sastojci za punjenje: 150 g sira staviti u odgovarajuću posudu i viljuškom ga izmrviti. Dodati krupno narendani kačkavalj i jaje. Sve sjediniti viljuškom. Ako vam je sir neslan, dodajte soli po vašem ukusu. Slaninu posebno iseckati na sitne kockice, kao i 80 g sira.
3. Tepsiju veličine 32 cm obložiti pek papirom. Papir premazati uljem. Testo izručiti u tepsiju i nauljenim rukama ga istanjiti po celoj tepsiji. Tepsiju pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta. Zatim, čašom sa okruglim dnom (dno čaše koju sam ja koristila bilo je veličine 5,5 cm) napraviti udubljenja po testu i svaki put dno čaše umočiti u ulje. Ja sam napravila 11 udubljenja. U udubljenja ravnomerno rasporediti mešavinu sira, kačkavalja i jajeta. Zatim preko rasporediti iseckanu slaninicu i preko slaninice rasporediti iseckani sir.
4. Celu pogaču premazati mešavinom žumanceta i ulja i posuti semenkama. Staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni - 25 minuta, odnosno dok površina ne porumeni. Pečenu pogaču (probati čačkalicom da li je pečena) pomoću pek papira prebaciti na rešetku, pokriti je kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta. Uživajte u ukusu.
Recept sam videla na FB.
Коментари
Постави коментар