Karamelizovana krempita


 

Potrebno je:

2 lista razvijenog lisnatog testa (ili 500 g zamrznutog-2 bloka)
šećer u kristalu

Krem:

5 žumanaca
200 g šećera
2 pune kašike brašna
1 kašičica ekstrata od vanile
1/2 l mleka
1/2 l slatke pavlake
20 g želatina u prahu (dve kesice)

Priprema:

1. Ja sam koristila gotove, razvijene, kore lisnatog testa. Ako koristite zamrznute, ostaviti da se kore odmrznu na sobnoj temperaturi. Zatim, obe kore, posipajući ih brašnom razviti veličine 25cm x 40cm. Koru lisnatog testa staviti u veliki pleh od električnog šporeta preko pek papira. Celu koru izbockati viljuškom, pa je posuti sa 3-4 kašike šećera (ne mora da bude prekrivena šećerom cela kora). Staviti pek papir preko kore i preko papira staviti drugi pleh koji će prekriti celu koru (tako će se sprečiti da testo naraste, a šećer će mu dati fantastičan karamelizovani ukus). Staviti pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći koricu 30 minuta. Pečenu koricu prebaciti na rešetku da se hladi (zajedno sa pek papirom na kome se pekla, samo skloniti gornji prek papir). Isti postupak ponoviti i sa drugom koricom. 

2. Krem: Žumanca staviti u odgovarajuću posudu i uz postepeno dodavanje šećera penasto ih umutiti. Dodati brašno i ekstrat od vanile. Umutiti. Smesu razrediti sa 200 ml mleka (od 1/2 l mleka). Ostatak mleka (300 ml) staviti da se zagreje. Vrelo mleko (ne mora da provri) polako sipati u jaja uz neprestano mešanje žicom za mućenje, pa vratiti smesu u posudu za kuvanje. Staviti da se skuva krem uz neprestano mešanje žicom za mućenje. Skuvani krem prebaciti u drugu posudu, pokriti ga providnom folijom (foliju staviti direktno na krem) i ostaviti da se ohladi. 

3. Želatin staviti u manju šerpicu i preliti ga sa 100 ml hladne vode. Promešati i ostaviti da želatin nabubri. U dublju posudu sipati slatku pavlaku i čvrsto je umutiti. Dodavati postepeno ohlađeni krem sa jajima i mutiti da se dobije penasti krem. Nabubreli želatin staviti na tihu vatru da se otopi uz stalno mešanje (ne sme da provri). Otopljeni želatin sipati u krem i mućenjem ga sjediniti sa kremom.

4. Jednu koru staviti u veći dublji pleh (ako imate metalni obruč za kolače koristite njega) pa preko kore ravnomerno rasporediti krem. Poklopiti drugom korom i blago je pritisnuti prema kremu. Ostaviti u frižider 3-4 sata da se krem stegne, pa poslužiti. 

 Hrskave karamelisane korice sa bogatim kremom čine ovaj kolač pravim savršenstvom.

Коментари

Популарни постови