Nenine čokoladne kocke


 

Sastojci za biskvit:

200 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
4 kašike kakao praha
4 kašike mlevenih lešnika ili oraha
250 ml jogurta
100 ml ulja
8 kašika šećera
4 pune kašike džema od kajsija ili po vašem ukusu

Za premazivanje kolača:

5 punih kašika džema od kajsija

Preliv:

100 g maslaca
100 g crne čokolade za kuvanje
3 kašike kakao praha
3 kašike šećera
100 ml mleka

Priprema:

1. Priprema biskvita: Pleh veličine 30cm x 20cm dobro premazati uljem i posuti brašnom. Blago udarati rukama po plehu da bi se brašno svuda ravnomerno rasporedilo, a višak istresti. Jogurt sipati u dublju posudu, dodati sodu bikarbonu, promešati i ostaviti na stranu da se soda aktivira u jogurtu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. 
U vanglicu sipati jogurt sa aktiviranom sodom bikarbonom, ulje, šećer i džem. Žicom za mućenje sve lepo sjediniti. Zatim dodati brašno, kako i mlevene lešnike ili orahe. Žicom umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Testo sipati u pripremljeni pleh i staviti da se peče 25-30 minuta (probati čačkalicom da li je pečeno). 

2. Preliv: Dok se kolač peče u manjoj šerpici staviti sve sastojke za preliv (čokoladu izlomiti na kockice) i staviti da se sve otopi i sjedini na srednjoj temperaturi uz mešanje. 

3. Čim se kolač ispeče odmah ga izbockati viljuškom i obilno premazati džemom. Zatim odmah ravnomerno sipati preko kolača topao čokoladni preliv. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga ostaviti u frižider jedan sat pre sečenja. 

Ovaj veoma ukusan i sočan kolač je napravila moja snaja Nena i donela nam. Ja sam ga samo slikala i morala sam da podelim recept jer mi se veoma dopao.

Коментари

Популарни постови