Nenine čokoladne kocke
Sastojci za biskvit:
200 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
4 kašike kakao praha
4 kašike mlevenih lešnika ili oraha
250 ml jogurta
100 ml ulja
8 kašika šećera
4 pune kašike džema od kajsija ili po vašem ukusu
Za premazivanje kolača:
5 punih kašika džema od kajsija
Preliv:
100 g maslaca
100 g crne čokolade za kuvanje
3 kašike kakao praha
3 kašike šećera
100 ml mleka
Priprema:
1. Priprema biskvita: Pleh veličine 30cm x 20cm dobro premazati uljem i posuti brašnom. Blago udarati rukama po plehu da bi se brašno svuda ravnomerno rasporedilo, a višak istresti. Jogurt sipati u dublju posudu, dodati sodu bikarbonu, promešati i ostaviti na stranu da se soda aktivira u jogurtu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
U vanglicu sipati jogurt sa aktiviranom sodom bikarbonom, ulje, šećer i džem. Žicom za mućenje sve lepo sjediniti. Zatim dodati brašno, kako i mlevene lešnike ili orahe. Žicom umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Testo sipati u pripremljeni pleh i staviti da se peče 25-30 minuta (probati čačkalicom da li je pečeno).
2. Preliv: Dok se kolač peče u manjoj šerpici staviti sve sastojke za preliv (čokoladu izlomiti na kockice) i staviti da se sve otopi i sjedini na srednjoj temperaturi uz mešanje.
3. Čim se kolač ispeče odmah ga izbockati viljuškom i obilno premazati džemom. Zatim odmah ravnomerno sipati preko kolača topao čokoladni preliv. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga ostaviti u frižider jedan sat pre sečenja.
Ovaj veoma ukusan i sočan kolač je napravila moja snaja Nena i donela nam. Ja sam ga samo slikala i morala sam da podelim recept jer mi se veoma dopao.
Коментари
Постави коментар