Posne pljeskavice sa pečurkama i pasuljem
Potrebno je:
200 g šampinjona
100 g ljubičastog luka
100 g crvenog pasulja iz konzerve
2 češnja belog luka
100 g prezli
1 kašičica origana
1 kašičica majčine dušice
1 kašičica mlevenog bibera
40 ml ulja
suvi biljni začin po ukusu
Priprema:
1. Šampinjone oljuštiti (nikako ih nemojte prati jer dosta upijaju vodu) i iseckati na sitne kockice. Ljubičasti i beli luk takođe sitno iseckati. Pasulj dobro isprati pod mlazom hladne vode.
2. Ulje sipati u odgovarajuću posudu i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje staviti iseckani crni i beli luk i šampinjone. Posuti mlevenim biberom i suvim biljnim začinom po ukusu. Dinstati uz povremeno mešanje sve dok voda ne ispari koju pečurke puste. Pred kraj dinstanja, 2-3 minuta, ubaciti pasulj, origano i majčinu dušicu. Promešati i skloniti sa vatre da se prohladi, da bude mlaka na dodir.
3. Smesu prebaciti u blender ili secko i izblendati da se svi sastojci sjedine. Dobijenu smesu izručiti u vanglicu, promešati kašikom i dodati prezle. Rukom sjediniti sastojke. Kašikom za supu, koja je nauljena, zahvatati delove smese i rukama (koje su takođe nauljene) oblikovati pljeskavice. Debljinu pljeskavica odredite sami, moje su bile 1 cm debljine.
4. Pljeskavice možete peći u gril tiganju, koji se samo malo premaže uljem ili da ih pržite na ulju. Ja sam ih pekla u gril tiganju na srednjoj temperaturi, po dva minuta sa svake strane. Pljeskavice poslužite sa prilogom po želji.
5. Veoma su ukusne, kako tople tako i kada se ohlade...
Коментари
Постави коментар