Posni spiralni štapići
Potrebno je:
600 g mekog brašna T-400
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
1 kesica suvog kvasca
200 ml ulja
230 ml tople vode
Začini:
2 kašičice aleve paprike
2 kašičice tucane ljute paprike
2 kašičice suvog biljnog začina
2 kašičice origana
1 kašičica mlevenog bibera
Priprema:
1. Pripremite dva velika pleha od električnog šporeta. Obložiti im dno pek papirom i ostaviti na stranu.
Svu količinu navedenih začina (možete dodati i začine po vašem ukusu) staviti u manju posudu, dobro izmešati da se sjedine pa i njih ostaviti na stranu.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, suvi kvasac i kašikom promešati. Sipati ulje i toplu vodu. Zamesiti testo. Testo mesiti malo u vanglici, oko jedan minut, pa ga prebaciti na radnu površinu. Radnu površinu ne treba posipati brašnom jer je testo masno i jako se lepo radi sa njim. Testo oklagijom razviti (probati da se razvije u pravougaoni oblik, radi lakšeg sečenja) debljine 0,5. Preko testa ravnomerno posuti pripremljene začine i rukom ih blago utisnuti u testo. Iseći ivice testa da vam štanglice budu pravilnog oblika (a isečene ivice isto uvrteti i ispeći). Rernu uključiti da se zagreje na 230 stepeni.
3. Štapiće peći Razvijenu koru iseći na štapiće širine 2 cm, zatim koru preseći na pola po dužini. Svaku isečenu traku spiralno uvrteti i štapiće poređati u pleh. Staviti štapiće da se peču oko 15 minuta. Proverite, čim štapići na dnu dobiju rumenu boju, gotovi su.
4. Neverovatno ukusne, hrskave grickalice. Jedina mana im je ta, što kada krenete da ih jedete ne možete da se zaustavite...
Коментари
Постави коментар