Hleb od mešavine kukuruznog i pšeničnog brašna
Potrebno je:
250 g kukuruznog brašna
250 g pšeničnog brašna
1,5 kašičica soli
1 kašika šećera
340 ml vode
1/2 kockice svežeg kvasca (kockica od 40g)
Za premazivanje hleba:
voda + ulje (1:1)
Priprema:
1, U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera (odvojiti od jedne kašike šećera) razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i ostatak šećera i promešati. Zatim dodati pripremljeni kvasac i umesiti testo. Na kraju testo preliti sa jednom kašikom ulja (sve raditi u vanglici), formirati ga u loptasti oblik i ostaviti da naraste. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti testo 1-1,5 sata da naraste.
2. Dno uskog kalupa za hleb vel. 30cm x 12cm x 8cm prekriti pek papirom a stranice premazati maslacem (uljem ili margarinom). Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i rukama ga razvući u dužini pleha za pečenje. Uviti rolat i prebaciti testo u pleh. Pleh prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti testo sve dok ne napuni pleh.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Veknu hleba pre pečenja premazati mešavinom vode i ulja i napraviti ukoso zareze po površini vekne. Posuti je semenkama po želji (možete hleb peći i bez semenki) i staviti da se peče 25-30 minuta. Pečeni hleb uviti u kuhinjsku krpu i ostaviti na rešetki da se prohladi.
Hleb je zaista predivan. Toliko je mekan da ćete imati utisak kao da jedete neki kolač a ne hleb. Osim ukusom osvaja i divnom žutom bojom.
Коментари
Постави коментар