Štrudla sa jabukama i sirom
Sastojci za testo:
150 g sitnog neslanog sira
60 g šećera
1 jaje
40 ml mleka
40 ml ulja
300 g brašna + 30-40 g za domešivanje
1 kesica praška za pecivo
1/2 male kašičice suvog kvasca
1 manja pomorandža (narendana korica)
Fil:
500 g jabuka
100 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
2 kašike šećera
100 g suvog grožđa + 100 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
1,5 kašičica cimeta
Još je potrebno:
3 kašike mlevenog keksa
100 g mlevenog badema
džem od kajsija
Za premazivanje štrudle:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
1. Prvo suvo grožđe staviti u manju posudu i preliti ga sa 100 ml soka od pomorandže. Promešati i ostaviti ga na stranu. Jabuke očistiti i iseći ih na sitnije kockice (ne previše sitne). Iseckane jabuke staviti u odgovarajuću posudu, preliti i njih sa 100 ml soka od pomorandže, promešati i ostaviti na stranu.
2. Testo: Sitan sir staviti u vanglicu, dodati šećer i špatulom sjediniti. Ubaciti jaje i sjediniti ga sa ostalim sastojcima. Zatim sipati mleko i ulje i sve špatulom sjediniti. U posebnoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i suvi kvasac. Polovinu brašna dodati u vanglicu i špatulom promešati. Izručiti ostatak brašna, dodati narendanu koricu od pomorandže i špatulom dobro izmešati da se svi sastojci spoje. Zatim testo izručiti na pobrašnjenu podlogu i uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo. Testo oblikovati u loptu i ostaviti ga na pobrašnjenoj radnoj površini 10 minuta prekriveno providnom folijom.
3. Za to vreme iscediti suvo grožđe a jabuke staviti 10 minuta u cediljku. Zatim jabike prebaciti u odgovarajuću posudu, posuti ih sa dve kašike šećera i promešati. Dodati suvo grožđe, cimet i još jedanput promešati.
4. Pobrašniti radnu površinu, kao i testo, i razviti koru debljine 0,5 cm. Koru premazati u tankom sloju džemom od kajsija (ili džemom po vašem ukusu). Preko džema posuti dve kašike mlevenog keksa i pola količine mlevenog badema. Po celoj kori ravnomerno rasporediti fil sa jabukama. Preko fila posuti kašiku mlevenog keksa i ostatak mlevenih badema.
5. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Testo uviti u rolat i krajeve podaviti ispod testa. Prebaciti štrudlu u pleh preko pek papira. Štrudlu premazati mešavinom žumanceta i mleka i, po želji, posuti listićima blanširanog badema. Staviti da se peče 25-30 minuta. Pečenu štrudlu izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 10-15 minuta pre služenja.
Štrudla se lako pravi a ukus je savršen. Dok se peče kuhinjom se širi opojni miris pomorandže i cimeta.
Prelepo mila
ОдговориИзбришиHvala :*
Избриши