Pogača sa kiflicama
Potrebno je:
660 g brašna
1,5 kašičica soli
1 kašika šećera
1/2 kockice kvasca
200 ml mleka
100 ml jogurta
40 ml ulja
2 jajeta
1 belance
Za premazivanje korica:
100 g maslaca
Za premazivanje pogače:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
1. U toplo mleko staviti šećer i promešati. Zatim izdrobiti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje u sredini brašna pa dodati jogurt sobne temperature, ulje, jaja, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i umesiti ga uz minimalno dodavanje brašna. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti ga u pobrašnjenu vanglicu, koja se prekrije providnom folijom i ostavi da se testo udvostruči.
2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izvaljati ga u valjkasti oblik i podeliti na šest jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Svaku jufkicu razviti tanko u krug debljine 3-4 mm. Staviti prvu jufkicu na pobrašnjenu podlogu i premazati je sa poluotopljenim maslacem. Preklopiti drugom korom i nju premazati, nastaviti sa ređanjem korica i premazivanjem. Zadnja korica se ne premazuje.
3. Poređane korice razviti u veliki krug debljine 3-4 mm. Razvijeni krug iseći na 16 trouglova (iseći prvo na četiri dela, pa svaku četvrinu testa iseći na četiri trougla). Trouglove zaviti u kiflice.
4. Dublju šerpu veličine 28cm obložiti pek papirom i poređati kružno napravljene kiflice. Prekriti šepru kuhinjskom krpom i ostaviti 30-40 minuta da kiflice narastu.
5. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasle kiflice premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti pogaču da se peče 30-35 minuta. Pečenu pogaču umotati u veću kuhinjsku krpu i ostaviti je da odstoji 15-ak minuta pre posluženja.
Mekana i ukusna lisnata pogača sa jednostavnom pripremom.
Коментари
Постави коментар