Pužići sa džemom i suvim voćem
Testo:
250 ml toplog mleka
3 kašike šećera
1/2 kockice svežeg kvasca
1 belance
1/2 kašičice soli
1 kesica vanilinog šećera
60 ml ulja
100 g kisele pavlake
650 g brašna
Za premazivanje korica:
100 g omekšalog maslaca
Suvo voće:
200 g suvih smokvi
100 g brusnica
1 kašičica brašna
60 g suvog grožđa
rum
Za premazivanje pužića:
1 žumance
1 kašika mleka
Još je potrebno:
džem za premazivanje testa
Priprema:
1. Suvo grožđe staviti u manje lonče, preliti ga rumom i ostaviti na stranu dok se spremi testo. U vanglicu sipati toplo mleko, dodati šećer i promešati. Izdrobiti kvasac, promešati žicom za mućenje i ostaviti prekriveno kuhinjskom krpom pet minuta. Zatim ponovo promešati, dodati belance, so, vanilin šećer, ulje, kiselu pavlaku i pola količine brašna. Promešati sve sastojke kašikom. Ubaciti ostatak brašna i zamesiti testo. Testo prebaciti na radni deo i sa blagim posipanjem brašna mesiti ga oko dva minuta. Oblikovati testo u loptu i vratiti ga u vanglicu podmazanu uljem. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti testo da naraste, oko jedan sat.
2. Suve smokve iseckati na kockice, pomešati ih sa brusnicama, posuti sa kašičicom brašna i izmešati voće. Ostaviti voće na stranu. Naraslo testo prebaciti na radnu površinu (ne treba je posipati sa brašnom), izdužiti i podeliti na sedam jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu i ostaviti ih pokrivene kuhinjskom krpom na uljem podmazanu podlogu pet minuta.
3. Svaku jufkicu razviti u krug veličine 25 cm. Pri razvijanju korica ne posipati podlogu brašnom niti je podmazivati uljem. Nema potrebe, jer se testo jako lepo razvlači oklagijom. Razvijene korice premazivati omekšalim maslacem i ređati jednu preko druge. Zadnja korica se ne premazuje masnoćom. Naslagane korice staviti na posudu posutu brašnom, uvući u kesu i ostaviti u frižider 10 minuta.
4. Zatim na pobrašnjenoj podlozi razviti koru pravougaonog oblika veličine 53 cm x 48 cm. Koru premazati džemom koji volite (to je kod mene bio džem od kajsija) i posuti mešavinom suvog voća i dobro oceđenim suvim grožđem. Voće malo pritisnuti rukama i koru uviti u rolat. Rolat iseći koncem na 9 jednakih delova (testo je lakše iseći koncem nego nožem. Naime, običan konac za šivenje samo poduplati, provući ga ispod rolata na širinu pužića, ukrstiti na površini i spustiti konac do dna provlačeći ga kroz testo). Pužiće sečenom stranom poređati u pleh preko pek papira sa razmacima. Pritisnuti ih blago po površini da se površina poravna, pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu, oko 15 minuta.
5. Narasle pužiće premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peču u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20-25 minuta.
Pužići sa predivnim vazdušastim testom...
Коментари
Постави коментар