Svinjski vrat sa sosom od povrća
Potrebno je:
4 deblje šnicle svinjskog vrata bez koske
100 ml belog vina
začin za svinjsko meso i mleveni biber po ukusu
100 ml - 150 ml ulja
Sastojci za sos:
100 g ljubičastog luka
3 čena belog luka
200 g šampinjona
1 sveža crvena paprika
100 g spanaća
100 ml pavlake za kuvanje
masnoća u kojoj se meso pržilo
Začini:
1 kašičica majčine dušice
1 kašičica đumbira
1 kašičica ljuspica čili paprike
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu
Priprema:
1. U odgovarajuću posudu sipati ulje i staviti da se zagreje. Svinjski vrat posuti začinom i mlevenim biberom po ukusu i dobro utrljati u meso. Začinjeno meso staviti na zagrejano ulje i pržiti ga na jačoj temperaturi dok ne porumeni. Zatim ga preliti sa belim vinom, smanjiti temperaturu, poklopiti posudu i nastaviti prženje na srednjoj temperaturi dok meso ne omekša (u toku prženja jedanput ga preokrenuti).
2. Priprema sosa: Ljubičasti luk iseći na kockice, beli luk sitno iseckati, šampinjone samo preseći na pola (njih oljuštiti, ne peru se jer upijaju dosta vode, i ako su krupni preseći ih na četiri dela), crvenu papriku i spanać iseći na trake. Prženo meso izvaditi u odgovarajuću posudu, prekriti ga alu folijom i držati na toplom dok se sprema sos. U istu masnoću od mesa ubaciti ljubičasti luk i dinstati ga na srednjoj temperaturi dok ne postane staklast. Zatim ubaciti šampinjone i crvenu papriku i dinstati dok šampinjoni samo malo omekšaju. Na kraju dodati iseckani spanać i beli luk. Promešati pa posuti navedene začine (bez pavlake za kuvanje). Kada spanać splasne preliti pavlaku za kuvanje, sve dobro promešati i ostaviti na vatri samo dok pavlaka ne provri. Skloniti posudu sa vatre, poklopiti i ostaviti pet minuta da se ukusi sjedine. Poslužiti sa prženim svinjskim vratom.
Sočno i mekano meso sa veoma ukusnim sosom. Uživaćete u svakom zalogaju...
Коментари
Постави коментар