Čokoladni kolač


 

Kora:

2 jaja
prstohvat soli
100 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
100 ml jogurta
80 ml ulja
100 g brašna
1 kesica praška za pecivo
20 g kakaoa

Krem:

250 g neslanog krem sira
100 g nutele (ili nekog drugog čokoladnog krema)
100 g otopljene crne čokolade
200 ml slatke pavlake

Glazura:

100 g crne čokolade
100 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Kora: Dno pleha veličine 30cm x 20cm prekriti pek papirom a stranice premazati maslacem (ili uljem). Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. 
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu, dodati prstohvat soli i uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanilinog šećera čvrsto umutiti. Dodati žumanca i sjediniti ih sa belancima. Sipati jogurt i ulje i umutiti. Na kraju dodati prosejanu mešavinu brašna, praška za pecivo i kakaoa. Umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Sipati smesu u pleh i staviti da se peče 20 minuta. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, pa ga preokrenuti na radnu površinu, skloniti pek papir i ponovo vratiti u pleh u kome se pekao, ali tako da sada donji deo bude na površini (zato što je površina donjeg dela potpuno ravna).

2. Krem: Neslani krem sir staviti u odgovarajuću posudu, dodati nutelu i umutiti. Dodati otopljenu i ohlađenu crnu čokoladu i sve sjediniti. Slatku pavlaku posebno umutiti, ali ne previše čvrsto, pa je iz dva puta dodati u krem i sve umutiti dok se ne dobije penasti krem. Krem naneti preko kore i poravnati površinu. Staviti u frižider dok se spremi glazura.

3. Glazura: Crnu čokoladu izlomiti na kocke i staviti u manju posudu. Sipati slatku pavlaku i staviti da se na tihoj temperaturi čokolada otopi uz stalno mešanje. Kada se dobije glatka glazura skloniti posudu sa vatre i ostaviti da se glazura prohladi. Kada glazura postane mlaka preliti je preko krema i kolač ponovo vratiti u frižider dok se glazura ne stegne. Kolač iseći na kocke i poslužiti. 

Kremasti čokoladni  kolač koji će vas osvojiti na prvi zalogaj...Kolač sam pravila po receptu sa bloga just.katebake.


Коментари

Популарни постови