Mafini sa jabukama


 

Testo:

2 jaja
100 g šećera
100 ml ulja
340 g brašna
1 kašičica praška za pecivo

Fil:

700 g neočišćenih jabuka
3 kašike smeđeg šećera
1-2 kašičice cimeta

Priprema:

1. Fil: Prvo pripremiti fil da bi se hladio dok se sprema testo. Jabuke oljuštiti, očistiti od semenki i krupno narendati. Staviti ih u odgovarajuću posudu, dodati šećer (može i beli šećer), cimet i staviti da se kuva. Jabuke kuvati na srednjoj temperaturi, uz povremeno mešanje, sve dok ne ipari voda koju su pustile. Ostaviti da se ohladi. 

2. Kalup za mafine (12 komada) dobro premazati maslacem ili koristiti silikonski kalup koji nije potrebno podmazivati. Jaja razbiti u vanglicu, dodati šećer i žicom za mućenje umutiti samo koliko da se šećer otopi.  Dodati ulje i sjediniti ga sa jajima. Ubaciti mešavinu brašna i praška za pecivo i zamesiti rukom testo. Umešeno testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu i podeliti ga tako da na jednoj strani bude malo više od polovine testa. Od tog dela testa napraviti 12 loptica i staviti ih u kalupe za mafine. Prstima testo formirati u vidu korpica, ali da svaki otvor za mafine ostane pri vrhu 0,5 cm prazan. U napravljene korpice rasporediti ohlađeni fil.

3. Ostatak testa podeliti na 12 delova. Od svakog dela testa prvo napraviti mali valjak, pa rukama ga valjati da se dobije dugačka traka (ako se kida samo sastaviti i nastaviti sa valjanjem) koja se presavije na pola i isplete pletenica. Pletenice staviti u krug oko fila. Staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 20 minuta. 

4. Pečene mafine izvaditi iz kalupa i staviti da se ohlade. Posuti ih šećerom u prahu i poslužiti. 

Коментари

Популарни постови