Mladenčići


 

Potrebno je:

500 g mekog brašna T-400
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica soli
4 ravne kašike šećera
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice muskatnog oraščića u prahu
2 kašičice arome vanile
100 g limuna (korica i sok)
100 ml ulja
250 ml tople vode 

Još je potrebno:

med
mleveni orasi (lešnici ili bademi)

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati sodu bikarbonu, so, šećer, cimet, muskatni oraščić i izrendanu koricu limuna. Promešati kašikom. Zatim dodati aromu vanile, sok od limuna, ulje i zamesiti toplom vodom. Umešeno testo prebaciti na blago nauljenu radnu podlogu i podeliti ga na četiri jednaka dela. Svaki deo izvaljati rukama u manji valjak. Sada, svaki valjkasti oblik podeliti na 10 jednakih delova. 

2. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom. Svaki isečeni deo oblikovati u lopticu i malo je rastanjiti na dlanu ruke u obliku male pogačice. Kolačiće poređati u pleh. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Kolače premazati uljem i staviti da se peču 15-20 minuta (ja sam ih pekla 15 minuta). Nemojte da čekate da površina porumeni, čim dno kolača dobije rumenu boju pečeni su.

3. Površinu pečenih kolača, dok su još topli, premazivati medom i posipati mlevenim orasima (lešnicima ili bademima):

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci,
koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Običaj je da se za Mladence  prave 40 kolača, mladenčića, koji se premazuju medom.

Коментари

Популарни постови