Čorba sa zeljem
Potrebno je:
200 g očišćenog zelja
100 g praziluka
100 g šargarepe
80 g korena peršuna
60 g korena celera
200 g krompira
2 kockice za pileću supu
1,3 l vode
1 kašika kukuruznog brašna
50 ml vode
200 ml pavlake za kuvanje
mleveni biber i suvi biljni začin po ukusu
100 ml ulja
Priprema:
1. Zelje iseći na kraće trake. Praziluk sitno iseckati. Šargarepu, koren peršuna i koren celera krupno narendati. Krompir iseckati na kockice.
2. Ulje sipati u dublju posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti pripremljeni praziluk, šargarepu, koren peršuna i koren paškanata. Propržiti vrlo kratko na srednjoj temperaturi, oko 2-3 minuta. Zatim sipati 1,3 l vrele vode, dodati iseckani krompir i na tihoj temperaturi kuvati (poklopljeno) dok krompir ne omekša. Zatim ubaciti izmrvljene kockice za supu i zelje. Promešati i pustiti da provri. Posuti mlevenim biberom i suvim biljnim začinom po ukusu.
3. Kukuruzno brašno rastvoriti u 50 ml hladne vode, sipati u čorbicu i promešati. Kada čorbica provri, pustiti da se kuva oko dva minuta, pa u tankom mlazu uz mešanje sipati pavlaku za kuvanje. Promešati čorbicu, probati da li je treba još posoliti i čim provri skloniti je sa vatre.
Коментари
Постави коментар