Štapići sa sremušem


 

Testo:

600 g mekog brašna
1,5 kašičica soli
1/2 kockice svežeg kvasca (20g)
300 ml mleka
1 kašičica šećera
1 jaje
60 ml ulja

Za premazivanje testa:

50 g otopljenog maslaca
80-100 g sremuša (1-2 vezice)

Za premazivanje štapića:

1 žumance
1 kašika mleka
100 g kačkavalja (trapist, edamer, gauda...)

Priprema:

1. Sremuš oprati, skloniti drškice i utapkati ga kuhinjskim ubrusom da se odstrani voda. Zatim ga sitno iseckati. Dva velika pleha od električne rerne obložiti papirom za pečenje i ostaviti ih na stranu.
U toplom mleku sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Dodati jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga dok ne dobijete mekano, neljepljivo testo. Testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti ga u vanglicu, koja se prekrije providnom folijom i ostavi da testo naraste. 

2. ONaraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i razviti ga debljine 0,5 cm. Koru dobro premazati delom otopljenog putera i posuti je sa polovinom iseckanog sremuša. Špatulom utapkati sremuš da bi se zalepio za koru. Obe duže strane preklopiti do sredine, ponovo premazati puterom i posuti preostalim iseckanim sremušem. Levu stranu preklopiti do polovine testa, premazati je sa puterom i desnu stranu prebaciti preko leve, preklopljene, strane testa. Testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 30 minuta. 

3. Zatim, posuti brašnom radnu površinu i testo razviti u pravougaoni oblik veličine 27cm x 40cm. Koru premazati mešavinom žumanceta i mleka i preko sitno narendati kačkavalj. Sekačem za pizzu iseći štapiće, širine i dužine po vašoj želji. 

4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Štapiće prebaciti u pleh preko pek papira i staviti da se peču dok ne porumene (kod mene je to bilo za 18 minuta).

Uživajte u fantastičnom ukusu štapića...

Коментари

Популарни постови