Salčići


 

Sastojci za testo:

800 g mekog brašna T-400
2 kašike šećera
2 kesice vanilinog šećera
1 prstohvat soli
4 žumanceta
1 kašika sala
50 ml belog vina
50 ml sveže isceđenog soka od limuna
narendana korica od 1 limuna
300 ml gazirane vode

Za premazivanje testa:

400 g samlevenog sala
100 g mekog brašna 

Za valjanje salčića:

150 g šećera u prahu
1 kesica vanilinog šećera

Još je potrebno:

džem od kajsija, šljiva...

Priprema:

1. Brašno staviti u veću vanglicu. Dodati šećer, vanilin šećer, so i promešati. Zatim dodati žumanca, kašiku sala (ili masti), belo vino, sok i koricu od limuna i gaziranu vodu. Umesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, oblikovati ga u loptasti oblik, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta da odstoji. 

2. U samleveno salo (sobne temperature) dodati brašno i viljuškom dobro sjediniti da može lako da se premazuje preko testa. Odmah ga podeliti na četiri dela.

3. Testo razviti u pravougaoni oblik debljine 1 cm. Celu koru premazati sa jednim delom sala. Sada, suprotnu stranu testa preklopiti do polovine kore, stranu od vas prebaciti preko nje. Levu stranu saviti do polovine testa i desnu prebaciti preko nje. Savijeno testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta da odmara. Ponoviti postupak još tri puta sa razvijanjem testa, premazivanjem salom i preklapanjem testa. Svaki put, između razvijanja, ostaviti testo da odstoji po 15 minuta. 

4. Posle četrtog odmaranja testa razviti koru u pravougaoni oblik debljine 0,5cm. Iseći nepravilne krajeve testa (i od njih napravite male salčiće) pa celu koru iseći na komade veličine 6cm x 8 cm ili odredite veličinu salčića po vašem ukusu. Na sredinu svakog isečenog dela staviti po kašičicu džema koji volite (ja sam koristila džem od kajsija) i samo preklopiti testo. 

5. Pripremljene salčiće ređati u pleh preko pek papira sa rastojanjem, jer će salčići u toku pečenja dosta da narastu. Staviti salčiće da se peču u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni dok se ne razlistaju, pa smanjiti na 180 stepeni i peći ih dok blago ne porumene. Pečene salčiće ostaviti da se prohlade pa ih uvaljati u mešavinu šećera u prahu i vanilinog šećera. 

Salčići su tradicionalna i jedna od najstarijih srpskih poslastica. Tope se u ustima...

Коментари

Популарни постови