Hleb sa ražanim brašnom i semenkama lana
Potrebno je:
60 g semenki lana
60 ml vruće vode
250 g mekog brašna
280 g ražanog brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
3 kašike ulja
250 ml toplog mleka
80 ml tople vode
Priprema:
1. Lan staviti u manje lonče, preliti ga vrućom vodom i ostaviti pola sata. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so, šećer, suvi kvasac i kašikom promešati. Ubaciti ulje, mleko, vodu i zamesiti testo. Kada su se sastojci sjedinili dodati nabubreli lan i nastaviti sa mešenjem. Testo će u početku biti lepljivo od lana, ali gnječite ga rukom sve dok se ne dobije elastično testo. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik, pokriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da se zapremina testa udvostruči.
2. Dno kalupa za hleb veličine 30cm x 12cm x 8cm prekriti pek papirom a stranice premazati maslacem ili uljem. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i rukama ga blago ispretiskati u pravougaoni oblik dužine pleha u kome će se hleb peći. Testo uviti u rolat i prebaciti u kalup. Prekriti kalup kuhinjskom krpom i ostaviti da hleb naraste pola sata.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasli hleb premazati mešavinom ulja i vode (1:1) i staviti da se peče 35-40 minuta. Pečeni hleb ponovo premazati mešavinom ulja i vode, umotati ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
Ništa lepše nego kada kuhinjom zamiriše domaći pečeni hleb...
Коментари
Постави коментар