Hleb sa maslacem
Sastojci za kuvano testo:
50 g brašna
60 ml + 60 ml hladne vode
Sastojci za testo:
40 g svežeg kvasca (ili 1 kockica)
250 ml toplog mleka
50 g šećera
15 g soli (ili 3 kašičice)
2 jajeta
50 ml ulja
50 g otopljenog maslaca
350 g + 350 g mekog brašna T-400
Za premazivanje testa:
100 g omekšalog maslaca
Za premazivanje hleba:
1 jaje
Priprema:
1. Kuvano testo: U manju šerpicu staviti 50 g brašna i preliti ga sa 60 ml hladne vode. Varjačom dobro promešati. Dodati još 60 ml hladne vode i dobro sjediniti varjačom da ne ostanu grudvice od brašna. Staviti na tihu vatru i uz neprestano mešanje varjačom kuvati testo dok se potpuno ne zgusne. Skloniti sa vatre i energično ga izmešati. Prekriti ga sa providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
2. Testo: Toplo mleko sipati u odgovarajuću posudu, dodati kašičicu šećera (od 50 g) i izmrviti kvasac. Promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U posudu za mućenje staviti pripremljeni kvasac, šećer, so, jaja, ulje, otopljeni maslac i 350 g brašna. Uključiti mikser da sjedini dobro sastojke. Zatim dodati kuvano testo i još 350 g brašna. Pustiti mikser da radi sve dok se ne dobije "gumasto" testo koje se ne lepi za ruke (ja sam testo radila u mikseru koji sam muti. Ukoliko nemate takav mikser koristite običan mikser da nastavcima za testo. Ako mesite ručno mesite oko 10 minuta). Umešeno testo samo blago pobrašnjenim rukama oblikovati u loptasti oblik i ostaviti u posudi u kojoj se mutilo. Posudu pokriti kuhinjskom krpom, pa je uvući u veću plastičnu kesu. Ostaviti da odmara jedan sat.
3. Zatim testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, posuti ga sa malo brašna i razviti ga oklagijom u pravougaoni oblik debljine 1 cm. Premazati teso sa polovinom omekšalog maslaca. Zatim ga preklopiti sa šire strane do polovine kore. Preklopljenu stranu premazati sa polovinom maslaca koji je ostao, pa prebaciti suprotnu stranu testa preko premazanog dela. Sada okrenuti testo da uža strana bude prema vama i blago oklagijom preći preko testa. Premazati ga sa ostatkom maslaca. Sada užu stranu koja je do vas preklopiti do polovine testa, a suprotnu samo prebaciti preko (ne premazuje se testo između...). Formirano testo prebaciti u pleh preko pek papira, pokriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da naraste.
4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Naraslo testo premazati sa dobro umućenim jajetom i staviti da se peče. Hleb pecite 40 minuta (ako je potrebno, pri kraju pečenja, hleb prekriti alu folijom da površina ne izgori). Pečeni hleb staviti na rešetku za peciva i preko njega samo prebaciti kuhinjsku krpu. Ostaviti da se ohladi, pa ga iseći...
Ovo je najukusniji hleb koji sam, do sada, probala. Izuzetno mekan, vazdušast, sa divnim mirisom maslaca zadovoljiće svačiji ukus. Ostaje svež sve dok se ne pojede i zadnja mrvica hleba. I, nemojte brinuti da je hleb sladak, samo se blago oseća slatkoća koja hlebu daje još bolji ukus.
Коментари
Постави коментар