Hleb kifle

 




Potrebno je:

250 ml mleka
40 g šećera
1 jaje
1 kesica suvog kvasca
480 g brašna
1 kašičica soli
50 g omekšalog maslaca

Za premazivanje testa:

1 žumance
1 kašičica mleka

Priprema:

1. U vanglicu sipati toplo mleko, dodati šećer, jaje i žicom malo umutiti (koliko da se razbije jaje). Ubaciti suvi kvasac i umešati ga žicom. Pokriti vanglicu kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta na stranu. Zatim ubaciti brašno i so. Prvo viljuškom promešati sve sastojke da se sjedine pa zamesiti testo. Dodati omekšali maslac i mesiti sve dok se maslac ne sjedini sa testom. Testo je lepljivo ali tako i treba da bude. Vanglicu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti testo da odmara 90 minuta. 

2. Kalup za torte ili odgovarajuću posudu veličine 26cm x 26cm obložiti pek papirom i ostaviti je na stranu. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i oblikovati ga u loptasti oblik, pa ga preseći na pola. Uzeti prvu polovinu testa i iseći ga na tri dela. Sada, svaki isečeni deo preseći na pola da se dobiju šest delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Isti postupak ponoviti i sa drugom polovinom testa. Dobiju se 12 jufkica koje se prekriju kuhinjskom krpom i ostave 30 minuta. 

3. Uzeti prvu jufkicu i razviti je u elipsasti oblik, ali tako da stranice budu ravne, debljine 2 mm. Umotati u kiflicu i staviti u pripremljenu posudu. Isti postupak ponoviti i sa ostalim jufkicama. Poređane kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 30 minuta. Zatim ih premazati mešavinom žumanceta i mleka

4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni, stavite testo i pecite ga 20 minuta. Pečeno testo prebaciti na rešetku za hleb, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10-ak minuta (ako izdržite, ja nisam...)

Ako do sada niste isprobali ovaj recept preporučijem vam da to uradite...

Коментари

Популарни постови