Krem kolač sa makom
Kora:
9 belanaca
200 g šećera
200 g mlevenog maka
3 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Fil:
9 žumanaca
150 g šećera
2 pudinga sa ukusom vanile
100 g bele čokolade
700 ml mleka
250 g maslaca
Priprema:
1. Veliki pleh od električnog šporeta veličine 30cm x 40cm obložiti pek papirom (papir blago premazati uljem) i ostaviti na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
Belanca staviti u dublju vanglicu. Uz postepeno dodavanje šećera čvrsto ih umutiti. Posebno pomešati mleveni mak, brašno i prašak za pecivo. Suve sastojke dodati u belanca iz tri puta i špatulom ih sjediniti sa belancima. Pripremljenu smesu ravnomerno rasporediti po plehu i staviti da se peče. Pečenu koru (probati čačkalicom da li je pečena) ostaviti da se ohladi u plehu, pa je iseći po dužini na pola da se dobiju dve korice.
2. Fil: Od 700 ml mleka odvojiti 200 ml a ostatak mleka sipati u dublju šerpu, dodati izlomljenu čokoladu i staviti na šporet da se čokolada otopi a mleko dođe do vrenja. Povremeno promešati. Za to vreme žumanca staviti u vanglicu, dodati šećer i penasto umutiti, da smesa pobeli. Puding rastvoriti sa odvojenim mlekom i sipati u žumanca. Umutiti da se sastojci dobro sjedine. Vrelo mleko sipati u tankom mlazu u žumanca neprestano muteći mikserom. Zatim sve vratiti u šerpu i na srednjoj temperaturi skuvati krem uz neprestano mešanje žicom za mućenje. Skuvani krem prekriti providnom folijom (foliju direktno staviti na fil) i ostaviti da se ohladi.
3. Maslac, sobne temperature, penasto umutiti. Ohlađeni krem razbiti malo sa mikserom, pa dodavati kašiku po kašiku umućenog maslaca i mutiti da se sjedini sa kremom. Krem podeliti na dva jednaka dela.
4. Jednu koricu staviti na odgovarajuću tacnu i premazati sa polovinom fila. Preko staviti drugu koricu, blago je pritisnuti da se zalepi za fil i premazati je sa ostatkom fila. Površinu ukrasiti rendanom čokoladom i ostaviti kolač u frižider da se fil stegne. Zatim ga iseći na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар