Fokača, italijanski hleb


 

Sastojci za testo:

450 g brašna
1/2 kockice svežeg kvasca (20 g)
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
4 kašike maslinovog ulja
250 ml vode

Preliv za testo:

100 ml maslinovog ulja
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica italijanske mešavine začina

Još je potrebno:

masline
1-2 struka svežeg ruzmarina

Priprema:

1. Pleh od električnog šporeta veličine 30cm x 40cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. U toploj vodi sa dodatkom jedne kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira (umesto svežeg možete koristiti i jednu kesicu suvog kvasca). U vanglicu staviti brašno, dodati kašičicu šećera, so i promešati. Napraviti na sredini brašna udubljenje pa sipati maslinovo ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo treba da je mekano. Testo odmah prebaciti na pobrašnjenu podlogu i oklagijom ga razviti u pravougaoni oblik debljine 0,5cm. Pomoću oklagije ga prebaciti u pleh. Prekriti testo providnom folijom i ostaviti 45 minuta. 

2. Preliv za testo: U manju posudu sipati maslinovo ulje, dodati beli luk u prahu i mešavinu italijanskih začina (u nedostatku italijanskih začina dodajte jednu kašičicu sušenog ruzmarina). Staviti na tihu vatru da se zagreje samo da maslinovo ulje bude mlako. Preliti preko testa, rukom ga ravnomerno razmazati, a zatim vrhovima prstiju u testu napraviti udubljenja. Ponovo prekriti testo providnom folijom i ostaviti da se odmori još 10 minuta. 

3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Skloniti providnu foliju, a u udubljenja staviti maslinke i iglice svežeg ruzmarina. Staviti da se peče da samo blago porumeni (ja sam je pekla 17 minuta u rerni sa ventilatorom). 

Fokača je nizak, hrskav, izuzetno ukusan hleb koji se može poslužiti kao predjelo, uz glavno jelo ili kao užina...

Коментари

Популарни постови