Pogača cvet


 

Potrebno je:

250 ml mleka
1/2 kockice svežeg kvasca
1 kašičica šećera
470 g brašna
1 kašičica soli
1 jaje
5 kašika ulja

Za premazivanje korica:

1/2 kašike omekšalog maslaca

Za premazivanje pogače:

mleko
susam

Priprema:

1. U toplom mleku sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti pet minuta da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so, promešati kašikom pa dodati jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Zamešeno testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i umesiti testo da se ne lepi za ruke. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti u vanglicu. Površinu testa premazati uljem, prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da testo naraste (da udvostruči svoju masu).

2. Stranice tepsije veličine 30cm premazati maslacem a dno prekriti pek papirom. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i odmah otkinuti jednu lopticu testa težine 60g i ostaviti je na stranu. Ostatak testa razviti u krug prema veličini tepsije i prebaciti ga u tepsiju preko pek papira. Većom čašom prečnika 9cm (ja sam krugove testa vadila modlom za krofne) izvaditi tri kruga iz testa u tepsiji. Izmerite da sva tri kruga budu iste težine, pa formirati loptice. 

3. Razviti prvu lopticu prečnika 17cm, premazati je sa omekšalim maslacom, pa preko staviti drugu razvijenu lopticu testa. Dobijeni krug iseći na 8 trouglova. Svaki trougao raseći po sredini, provući vrh trougla, a oba kraja stranica saviti ka unutrašnjosti trougla. Sada uzeti odvojenu lopticu od 60g, razviti je u istu veličinu kruga, premazati sa omekšalim maslacem i preko staviti preostalu razvijenu lopticu testa. Ponoviti postupak sa sečenjem trouglova i formiranjem latica. 

4. Po pet latica rasporediti u izvađene krugove. Preostalu laticu iseći na tri dela, formirati male loptice i staviti na sredinu svakog cveta. Prekriti pogaču kuhinjskom krpom i ostavi da odmori 15 minuta. Zatim, prvo pogaču premazati mlekom (prvo okolo cvetova), posuti susamom, premazati latice cveta i u sredinu cveta staviti susam. 

5. Staviti pogaču u hladnu rernu, uključiti na 200 stepeni i čim počne da rumeni smanjiti na 180 stepeni i ispeći pogaču. Ako treba, kada pogača lepo porumeni, prekriti je alu folijom. Ja sam je ukupno pekla, od trenutka kada se rerna zagrejala, 25 minuta. Pečenu pogaču umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti 10-ak minuta da omekša.

Biće pravi ukras na vašem stolu...Recept sam videla na Instagramu. 

Коментари

Популарни постови