Krofne iz rerne




 

Potrebno je:

300 ml toplog mleka
2 kašike šećera
1 kesica vanilinog šećera
20 g svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog kvasca)
3 žumanca
1/2 kašičice soli
100 g istopljenog maslaca
1/2 kg brašna

Još je potrebno:

džem od kajsija (ili po vašem izboru)

Priprema:

1. U vanglicu sipati toplo mleko, dodati šećer, vanilin šećer i izmtvljeni kvasac. Promešati varjačom, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta. Posle deset minuta promešati smesu sa kvascem, dodati žumanca, so i istopljeni puter. Još jedanput sve promešati. Prvo dodati pola količine brašna pa varjačom promešati ili umutiti mikserom sa nastavcima za testo (ja sam radila sa mikserom). Dodati ostatak brašna i mutiti mikserom oko dva minuta. Dobija se glatko i veoma lepljivo testo (da vas ne buni, testo nije standardne čvrstoće na koje smo navikli za krofne, ali tako i treba da bude). Vanglicu sa umućenim testom prekriti providnom folijom i ostaviti je na toplom mestu sve dok ne udvostruči svoju masu. 

2. Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu podlogu i blago ga premesiti. Razviti ga u koru debljine 1cm i većom čašom (moja čaša je imala prečnik od 8cm) ili modlom za krofne vaditi krugove testa. Krugove poređati, sa malim odstojanjem, u pleh preko pek papira. Ostatak testa premesiti, ponovo razviti i vaditi krugove...Krofne pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 20 minuta.  

3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Kada krofne narastu, malom čašicom za rakiju svaku pritisnuti u sredinu i staviti po punu kašičicu džema. Staviti da se peču 15-20 minuta, odnosno dok blago ne porumene. 

4. Pečene krofne izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohlade pet minuta pa ih posuti šećerom u prahu (moja deca ne vole da im bilo kakvo testo posipam šećerom u prahu, pa je tako bilo i ovog puta. Samo sam jednu krofnu posula šećerom zbog slikanja...)

 Krofne su fantastično mekane, vazdušaste, veoma, veoma ukusne i verujte mi teško ćete se zaustaviti na 2,3...na 1 ni slučajno. 

Krofne sam pravila po receptu Tanje Đorđević.

Коментари

Популарни постови