Čokoladni brauni sa makom u vanila kremu






Sastojci za kolač:

200 g crne čokolade za kuvanje
120 g maslaca
3 jaja
200 g šećera
1/4 kašičice soli
70 g brašna
20 g kakaoa
80 g mlevenog maka

Sastojci za krem:

1 l mleka
1 kesica pudinga sa ukusom vanile
1 kašika ekstrata od vanile
80 g šećera
1 jaje
200 g bele čokolade
100 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Kolač: Čokoladu i maslac otopiti na pari i ostaviti da se prohladi. Odgovarajuću posudu za pečenje veličine 26 cm obložiti pek papirom (pek papir blago premazati maslacem) i ostaviti je na stranu. 

2. Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. U vanglicu razbiti jaja, dodati šećer i so, pa umutiti mikserom sve dok smesa ne postane kremasta i dobije svetlo žutu boju. Ostaviti mikser (više nije potreban) pa dodati otopljenu čokoladu sa maslacem i žicom za mućenje sjediniti sa jajima. Zatim dodati prosejanu mešavinu brašna i kakaoa. Sjediniti žicom. Na kraju ubaciti mleveni mak pa i njega sjediniti žicom sa ostalim sastojcima. Umućenu smesu sipati u pripremljenu posudu i staviti da se peče
20-25 minuta. Kada se formira korica na kolaču probati čačkalicom da li je pečen (da vas ne buni, čačkalica posle probe treba da bude blago lepljiva i da ostane po neki komadić testa). Kolač ostaviti da se ohladi (i čuvati) na sobnoj temperaturi.

3. Krem: 850 ml mleka  sipati u dublju posudu, dodati šećer i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Puding u drugoj posudi rastvoriti sa ostatkom mleka. Jaje umutiti viljuškom pa ga dodati u puding i viljuškom sjediniti sastojke. Kada mleko provri skloniti ga sa vatre i sipati uz stalno mešanje, žicom za mućenje, puding sa sastojcima. Dodati odmah i izlomljenu čokoladu i slatku pavlaku. Vratiti na šporet i na tihoj temperaturi kuvati dok se čokolada ne otopi (uz stalno mešanje). Na kraju dodati ekstrat od vanile. Krem ohladiti na sobnoj temperaturi pa ga ostaviti u frižider. 

Brauni u kombinaciji sa kremom čine pravu eksploziju ukusa. Još ako ubacite i neko kiselkasto voće...

Коментари

Популарни постови