Domaći hleb sa dve vrste brašna


 

Potrebno je:

300 g pšeničnog crnog brašna T-1100
200 g pšeničnog belog brašna T-500
1,5 kašičica soli
1 kašičica šećera
40 ml maslinovog ulja
280 ml tople vode
1/2 kockice svežeg kvasca (20g)

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so i promešati. Sipati maslinovo ulje i pripremljeni kvasac i umesiti testo. Testo oblikovati u loptasti oblik i ostaviti ga u pobrašnjenoj vanglici, prekrivenoj providnom folijom, dok ne udvostruči svoju masu. 

2. Pekač sa poklopcem ovalnog oblika veličine 28cm x 18cm (merena dužina i širina na sredini pekača) obložiti pek papirom. Uskislo testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu i rukama ga malo izvući u pravougaoni oblik, dužine posude u kojoj će se peći. Uviti testo u rolat i prebaciti ga u posudu za pečenje, ali tako da sastavni deo testa bude na površini. Blago ispretiskati testo da se dobije ravna površina, prekriti ga providnom folijom i ostaviti 20 - 30 minuta da naraste. 

3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Ako želite da išarate hleb, preko naraslog testa staviti list pek papira i hleb preokrenuti na papir, posuti testo brašnom pa skalperom ili oštrim nožem zaseći hleb i napraviti šare po vašoj želji. Hleb sa pek papirom prebaciti u pekač (ili odgovarajuću posudu sa poklopcem), poklopiti i staviti da se peče pola sata. Zatim skloniti poklopac, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i pecite hleb još 15-20 minuta. Ako volite hrskavu koricu, pečeni hleb samo prebacite na rešetku i ostavite da se prohladi, a za mekanu koricu ga umotati u kuhinjsku krpu pa staviti na rešetku. 

Divan domaći hleb sa hrskavom koricom i mekom sredinom...

Коментари

Популарни постови