Pita sa makom i višnjama


 

Sastojci za testo:

200 g pšeničnog brašna
50 g kukuruznog brašna
150 g hladnog maslaca
60 g šećera
1 kašičica praška za pecivo
1 žumance
140 g kisele pavlake
prstohvat soli
voda po potrebi

Fil:

250 g mlevenog maka
50 g prezli (hlebnih mrvica) + za posipanje kore
1 limun (narendana korica)
150 g šećera
100 ml vode
80 g džema od kajsija (ili po želji)
1 žumance
2 belanca
1 kesica vanilinog šećera
prstohvat soli

Još je potrebno:

300 g višanja

Priprema:

1. U vanglicu staviti pšenično brašno, kukuruzno brašno, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli pa sve promešati kašikom. Na krupno rende narendati u brašno hladam maslac (da se ne bi suviše lepio za rende svaki put pre rendanja ga provući kroz brašno) pa prstima ga sjediniti sa brašnom, dobiće se mrvičasto testo. Dodati žumance i kiselu pavlaku pa umesiti testo. Ako je potrebno dodati 1-2 kašike vode. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga u oblik valjka i podeliti ga na dva dela - 2/3 testa + 1/3 testa. Oba dela testa umotati u providnu foliju, pa veći deo (2/3) staviti u frižider a manji deo (1/3) u zamrzivač, dok se ne napravi fil. 

2. Fil: Mleveni mak staviti u odgovarajuću posudu, dodati prezle, koricu limuna i dobro promešati. U manju posudu staviti 150 g šećera, naliti sa 100 ml vode i staviti da se skuva sirup. Od momenta ključanja kuvati dva minuta. Vrelim sirupom preliti mak i dobro ga promešati. Ostaviti da se prohladi. U prohlađeni mak dodati džem od kajsija (ili koji vi volite) i viljuškom umućeno žumance. Dobro sve sjediniti. Zatim čvrsto umutiti belanca sa prstohvatom soli i vanilinim šećerom. Umućena belanca iz tri puta ubaciti u mak i sve dobro promešati. 

3. Dno kalupa za pite  veličine 24 cm obložiti pek papirom. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Izvaditi testo iz frižidera i na pobrašnjenom radnom delu ga razviti u krug, veći nego što je kalup. Pošto je testo po malo lepljivo ja sam stavila kalup na testo i iscrtala dno kalupa. Nožem sam isekla taj označeni deo i prebacila u kalup. Posle sam sekla deo po deo ostatka testa i lepila na stranice.
Celu koru izbockati viljuškom i posuti je sa prezlama (ja sam je posula sa dve kašike prezli).  Preko ravnomerno rasporediti fil. Preko fila staviti višnje koje su prethodno dobro oceđene. Na kraju krupno narendati testo iz zamrzivača i staviti pitu da se peče 35-40 minuta. 

4. Pečenu pitu potpuno ohladiti u kalupu pa je prebaciti na tacnu (Staviti preko pite veću tacnu, preokrenuti je, skloniti pek papir pa je još jedanput preokrenuti na tacnu za služenje). Staviti pitu u frižider dva sata da se fil potpuno ohladi pa je poslužiti.

Slatko-kiseklasta fantazija...


Коментари

Популарни постови