Pečene tulumbe


 

Sastojci za testo:

400 ml vode
130 ml ulja
1 ravna kašičica soli
400 g brašna
2 pune kašičice praška za peciva
5 jaja

Sastojci za sirup:

1 l vode
700 g šećera
1 limun

Priprema:

1. Prvo pripremiti sirup da bi se dobro ohladio. Limun staviti u vodeni rastvor sa sodom bikarbonom i ostavite da odstoji pola sata. Zatim ga dobro oprati pod mlazom hladne vode i iseći na krugove. Vodu sipati u odgovarajuću posudu dodati šećer i isečeni limun pa staviti da provri. Kada provri kuvati na jakoj vatri 15 minuta bez poklopca. Zatim skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Ja, obično, kada planiram da pravim tulumbe sirup spremim uveče za naredni dan.

2. Testo:   Pleh od električnog šporeta prekriti pek papirom (ili ga premazati uljem) i ostaviti ga na stranu. Trebaće vam još jedan manji pleh, jer je meni izašlo 30 tulumbi.

U odgovarajuću posudu sipati vodu, ulje i so pa staviti da provri. Kada provri skloniti sa vatre i dodati mešavinu brašna i peciva i dobro promešati. Vratiti na vatru i mešati varjačom još 1-2 minuta. Prebaciti testo u vanglicu i ostaviti da se prohladi. U prohlađeno testo dodavati jedno po jedno jaje (dodati jedno jaje, umutiti pa dodati drugo jaje...) i mutiti mikserom sa nastavcima za testo. 

3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Špric za tulumbe napuniti smesom i istiskivati je na pek papir. Moje tulumbe su bile dužine 7cm, a vi možete da ih istisnete manje ili veće, po želji. Napraviti razmak između testa jer će narasti prilikom pečenja. Pleh sa tulumbama staviti u zagrejanu rernu i pecite ih pola sata. Za to vreme nikako ne otvarajte rernu, da ne bi testo splasnulo.
3. Pečene tulumbe (ako ste stavljali pek papir skloniti ga) preliti hladnim sirupom i ostaviti da ga tulumbe upiju. Ja ih obavezno jedanputa preokrenem da bi mi ravnomerno upile sirup. Bilo bi najbolje (ako možete da izdržite, mi to nismo mogli...) da vam prenoće u frižideru, pa zatim da ih poslužite.

I ove tulumbe iako se nisu pržile u ulju, spolja su hrskave a sredina je mekana i vazdušasta.

Коментари

Популарни постови