Uskršnja jaja
Sastojci za mramorna braon jaja:
10 komada belih jaja
mešavina ljuski od crnog i ljubičastog luka
1 kašika soli
1 kašika alkoholnog sirćeta
Sastojci za roza jaja:
10 komada belih jaja
600 g sveže cvekle
1 kašika soli
1 kašika sirćeta
Sastojci za plava jaja:
10 komada belih jaja
1 kg ljubičastog kupusa
1 kašika soli
1 kašika sirćeta
Priprema:
1. Braon jaja: Spremite tri pune šake mešavine ljuski od crnog i ljubičastog (ili crvenog) luka. Ljuske makazicama sitno iseckati. Jedan mali deo iseckanih ljuski odvojiti na stranu (trebaće za roza i plava jaja). U šerpu u kojoj ćete ih kuvati samo malo na dnu staviti ljuske. Sada svako jaje provući kroz hladnu vodu pa ga uvaljati u iseckane ljuske. Tako uvaljano jaje obmotati gazom, vezati koncem i staviti u šerpu. Na isti način uraditi i sa drugim jajima. Preliti ih hladnom vodom, dodati so i sirće i staviti da se kuvaju na tihoj temperaturi. Od momenta vrenja kuvati ih 15 minuta u polupokrivenoj šerpi. Skloniti šerpu sa šporeta i ostaviti da se jaja potpuno ohlade. Zatim ih izvaditi, ostaviti da se osuše (ili ih utapkati kuhinjskim ubrusom) i premazati ih uljem.
2. Roza jaja: Ja sam pet komada jaja uvaljala u odvojene ljuske od luka i povezala ih a pet stavila bez ljuski. Cveklu oljuštiti i krupno narendati. Pola količine cvekle staviti u odgovarajuću posudu, poređati pripremljena jaja i prekriti sa ostatkom cvekle. Dodati so i sirće pa naliti sa hladnom vodom (da prelije cveklu) i staviti da se kuvaju na tihoj temperaturi. Dalji postupak je isti kao i kod braon jaja.
3. Plava jaja: I kod plavih jaja sam pet komada uvaljala u ljuske od luka a pet jaja stavila bez ljuski. Ljubičasti kupus iseckati kao za salatu. Pola količine staviti u posudu, poređati jaja pa ih prekriti ostatkom kupusa. Dodati so i sirće i sipati hladnu vodu da prelije kupus. Kuvati jaja na tihoj temperaturi. Dalji postupak je isti kao i kod prethodnih jaja.
Ovako ofarbana jaja daju predivne šare. Što vam više jaja stoje u lukovini, cvekli ili kupusu boja će biti jača.
Коментари
Постави коментар