Keks sa kikiriki puterom
Potrebno je:
1 jaje
100 g smeđeg šećera
100 g otopljenog i prohlađenog maslaca
125 g kikiriki putera
160 g mekog brašna T-400
1/2 kesice praška za pecivo
Priprema:
1. U vanglicu razbiti jaje, dodati šećer i žicom za mućenje mutiti da se šećer i jaja sjedine. Dodati maslac i umutiti. Ubaciti kikiriki puter i mutiti da se potpuno sjedini sa sastojcima. Na kraju dodati mešavinu brašna i praška za pecivo. Još jedanput dobro umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Pripremljenu smesu ostaviti u frižider na pola sata da se malo stegne (ne pokriva se).
2. Veliki pleh od električne rerne obložiti pek papirim i ostaviti na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Izvaditi testo iz frižidera. Malom kašičicom uzimati smesu i dlanovima napraviti kuglicu. Samo malo je pritisnuti da se dobije debljina oko 3mm pa je vrlo blago pritisnuti na okrenutu cediljku (metalnu) za povrće da bi se dobila karakteristična šara. Keksiće ređati u pleh. Meni je izašlo 30 komada keksića.
3. Pleh sa keksom staviti u zagrejanu rernu i pecite tačno 15 minuta. Izvadite pleh i ostavite da se keks u njemu ohladi. Keks će, prilikom vađenja iz rerne, i dalje biti jako mekan. Ali ne brinite, kada se ohladi on će da očvrsne.
Prhki keksići koji se tope u ustima, sa divnim ukusom kikirikija...
Коментари
Постави коментар