Sladoled torta sa borovnicama
Sastojci za koru:
4 belanaca
4 kašike šećera
4 kašike brašna
Za prelivanje kore:
100 ml mleka
1 kesica vanilinog šećera
Žuti fil:
500 ml mleka
4 žumanaca
1 kesica pudinga sa ukusom vanile
2 kašike gustina
4 kašike šećera
1 kesica vanilinog šećera
Fil sa borovnicama:
400 ml slatke pavlake
200 g borovnica
Za dekoraciju:
300 ml slatke pavlake
borovnice
Priprema:
1. Kora: Dno kalupa za tortu sa obručem veličine 22cm obložiti pek papirom. Stranice ne premazujte, tako se korica neće skupiti prilikom pečenja. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Belanca staviti u vanglicu i početi sa mućenjem mikserom. Kada belanca počnu da se pretvaraju u penu iz dva puta dodati šećer neprestano muteći. Belanca mutiti sve dok se ne dobije čvrsti šne. Dodati brašno i špatulom (ili drvenom varjačom) ga polako sjediniti sa belancima. Kašikom rasporediti umućena belanca u kalup i poravnati površinu. Staviti da se kora peče oko 12-14 minuta, odnosno dok površina blago ne porumeni.
2. Za prelivanje kore: Dok se kora peče, mleko i vanilin šećer staviti u manje lonče i staviti da se zagreje (ne mora da provri ali da bude vrelo). Pečenu koru izbockati čačkalicom i prvo kašikom je ravnomerno svuda preliti pa izručiti ostatak mleka. Ostaviti da se kora ohladi i da upije svo mleko.
3. Žuti fil: Od 500 ml mleka odvojiti 100 ml, a ostatak staviti u odgovarajuću posudu, dodati šećer i vanilin šećer pa staviti da provri. U vanglicu staviti žumanca, dodati gustin, puding u prahu i preliti sa odvojenih 100 ml mleka. Žicom za mućenje sve sjediniti. Posudu sa provrelim mlekom skloniti sa šporeta, sipati pripremljena žumanca i vratiti ponovo na šporet. Krem kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje žicom za mućenje. Skuvani krem prebaciti u drugu posudu da bi se brže ohladio. Krem u posudi prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
4. Fil sa borovnicama: Borovnice staviti u blender i umutiti dok se ne pretvore u kašastu smesu. U vanglicu sipati slatku pavlaku (koja je bila najmanje jedan sat u frižideru) i čvrsto je umutiti. Od pavlake odvojiti tri pune kašike na stranu koje će se dodati u žuti fil. U ostatak umućene slatke pavlake ubaciti pripremljene borovnice i sve zajedno umutiti. Špatulom, dodatno, lepo sjediniti smesu.
5. Ohlađeni žuti fil mikserom malo razbiti, dodati odvojene tri kašike umućene slatke pavlake i mutiti sve dok se ne dobije kremasta struktura.
6. Slaganje torte: Oko kore i obruča proći nožem, skinuti obruč pa ga prebaciti na tacnu za tortu. Obložiti ga acetatnom folijom ili pek papirom koji će biti 5cm iznad obruča. Koru odvojiti od pek papira na kome se pekla i prebaciti je unutar obruća. Preko kore ravnomerno rasporediti žuti fil i poravnati ga. Preko žutog fila rasporediti fil sa borovnicama i poravnati površinu. Staviti tortu u frižider na 4-5 sati. Zatim je izvaditi iz frižidera i skloniti obruč i acetatnu foliju (ili pek papir). Premazati je umućenom slatkom pavlakom i dekorisati borovnicama.
Torta je fenomenalnog ukusa. Osvežavajuća, kao da jedete sladoled, sa tako mekanom koricom koja se stopila sa filovima... Tortu sam pravila po receptu iz emisije Praktična žena.
Коментари
Постави коментар