Domaći hleb savršenog ukusa


 

Potrebno je:

480 g brašna
90 ml toplog mleka
200 ml tople vode
1 kašika šećera
1,5 kašičica soli
1/2 kockice svežeg kvasca
20 ml ulja

Za premazivanje hleba:

1 žumance

Priprema:

1. U toplu mešavinu mleka i vode staviti šećer, izmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Zatim dodati ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti oko 2-3 minuta, ono je po malo lepljivo ali tako i treba da bude. Zatim testo prebaciti na vrlo malo pobrašnjenu površinu samo koliko da ga oblikujete u loptasti oblik. Oblikovano testo vratiti u pobrašnjenu vanglicu koja se prekrije providnom folijom i kuhinjskom krpom. Ostaviti testo da naraste, da udvostruči svoju masu.

2. Tepsiju veličine 26cm sa nelepljivim dnom  (ili dno obložiti pek papirom) samo blago premazati uljem i ostaviti je na stranu. Nadošlo testo samo preokrenuti da ispadne iz vanglice na pobrašnjenu površinu. Oklagijom ga blago razviti u veličini tepsije i prebaciti ga u tepsiju. Pokri tepsiju providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti još pola sata da testo naraste.

3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Hleb koji je stigao za pečenje premazati umućenim žumancetom. Zatim ga na 5 mesta (po dva sa strane i jednom u sredini) malo viljuškom pritisnuti, a onda ga na par mesta izbockati čačkalicom. Staviti hleb da se peče 30-35 minuta.

4. Pečeni hleb umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti na rešetku da se prohladi. 

Nema ništa lepše od mirisa domaćeg hleba...

Коментари

Популарни постови