Lepinje - mekane, vazdušaste, predivne...


 

Potrebno je:

100 ml mlakog mleka
100 ml mlake vode
100 ml jogurta
2 kašike ulja
20 g svežeg kvasca (1/2 kockice)
1 kašika šećera
1 kašičica soli
450 g brašna

Priprema:

1. U mešavini mleka i vode sa dodatkom šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje na sredini brašna pa dodati ulje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekano testo (ne dodavati više brašna), prekriti vanglicu providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti testo da odstoji pola sata. Zatim, na pobrašnjenoj podlozi izručiti testo, blago ga premesiti i podeliti na osam delova. Od svakog dela oblikovati jufkice, poređati ih na pobrašnjenu tacnu, pokriti providnom folijom i ostaviti 10 minuta. 

2. Posle deset minuta svaku jufku razviti oklagijom u krug debljine 3 mm i poređati ih u veliki pleh, od električnog šporeta, preko pek papira. Prekriti lepinje kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta. Rernu zagrejati na 250 stepeni. Staviti da se peču dok se ne naduju i samo blago porumene, oko 7-8 minuta. Vruće lepinje poređati preko rešetke da se prohlade. Ja sam ih pravila iz dve ture, pa sam jedne posula ćurekotom i pekla da malo više porumene, ali nema potrebe...

Kao i što sam rekla, lepinje su mekane, vazdušaste, predivne, jednom rečju - savršene.

Коментари

Популарни постови