Domaći somun


 

Potrebno je:

450 g brašna
1 kašičica soli
150 ml toplog mleka
150 ml tople vode
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca

Za premazivanje somuna:

2 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice belog luka u granulama
1 kašičica suvog peršuna

Priprema:

1. U toploj mešavini mleka i vode, sa dodatkom šećera, sipati kvasac iz kesice, promešati i ostaviti pet minuta. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Ubaciti pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo mesiti sve dok ne počne da se odvaja od vanglice. Zatim ga oblikovati u loptasti oblik i ostaviti u pobrašnjenoj vanglici (koja se prekrije providnom folijom) dok ne udvostruči svoju masu.

2. Za premazivanje somuna sjediniti sve sastojke u manjoj šoljici. 

3. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na pet jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Svaku jufkicu razviti u krug veličine 20 cm. 

4. Tiganj sa nelepljivim dnom staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi (tiganj se ne podmazuje). Kod mene je to bilo na 6 od jačine ringli koja se kreće od 1-9. Čim se tiganj zagrejao staviti razvijenu koru i peći sve dok se ne pojave mehuri na površini, a to je kod mene bilo posle dva minuta. Kada donja kora lepo porumeni preokrenuti da se i donji deo ispeče. Gotov somun prebaciti na tacnu i odmah ga premazati, pripremljenom smesom, silikonskom četkicom. Nastaviti sa pečenjem somuna, slaganjem jednih preko drugih i premazivanjem. 

Ovo je jako jednostavan recept za domaći somun pečen u tiganju. Obično se služi uz ćevape, međutim izvrstan je i uz kajmak, sir, paradajz, kao zamena za hleb...

Коментари

Популарни постови