Posni kolač sa makom i keksom


 

Potrebno je:

600 ml hladne vode
100 g šećera
80 g pšeničnog griza
150 g margarina
300 g mlevenog maka (gotova smesa za kolače u kutijama)
450 g posne mlevene plazme

Glazura:

200 g crne posne čokolade (ja sam koristila Menaž)
6 kašika ulja

Priprema:

1. Pleh veličine 30cm x 20cm podmazati uljem i ostaviti na stranu (možete pleh prekriti i pek papirom, pa kada se kolač stegne izvaditi ga na radnu površinu i iseći). U dublju posudu sipati vodu, dodati šećer i staviti na srednju temperaturu da provri i da se šećer otopi. Povremeno promešati šećer. Kada voda provri dodati margarin isečen na kocke i mešati da se otopi. Zatim dodavati po malo pšenični griz uz stalno mešanje, pa ubaciti mleveni mak. Dobro promešati, smanjiti temperaturu i uz stalno mešanje kuvati oko 2-3 minuta, dok se smesa malo ne zgusne. Tada skloniti posudu sa vatre, ubaciti mleveni keks (ja sam koristila mlevenu plazmu, vi možete bilo koji posni keks) i kašikom ga dobro sjediniti sa ostalim sastojcima. 

2. Kašikom ravnomerno rasporediti smesu u pleh i dobro je ispretiskati kašikom. Ja sam na kraju rada sa kašikom stavila na ruku kesu za zamrzivač i još dodatno ispretiskala i poravnala površinu kolača. 

3. Glazura: Čokoladu izlomiti na kocke i staviti je u manju posudu, dodati ulje i na tihoj vatri je otopiti na pari (manju posudu sa čokoladom staviti preko veće posude u kojoj je sipana voda, ali da voda ne dodiruje posudu sa čokoladom). Otopljenu čokoladu preliti preko kolača i polako nagnuti pleh na sve četiri strane da se čokolada ravnomerno rasporedi. Za svečanije prilike, dok se čokolada još nije stegla, išarati površinu belom posnom čokoladom (20 g bele posne čokolade staviti u kesu za zamrzivač i vezati. U manje lonče sipati vrelu vodu, pa kesu potopiti u vrelu vodu. Kada se čokolada otopi, samo malo odseći kraj kesice, vrlo malo, i išarati površinu). Ostaviti da se kolač ohladi na sobnoj temperaturi pa ga ostaviti u frižider.

4. Narednog dana kolač iseći po želji i poslužiti. Čuvati ga u frižideru, ali ne brinite, toliko je mekan da uopšte ne smeta što se čuva u frižideru. 

Fantastičan kolač koji se jako brzo spremi i za koji niko neće znati da je postan, ukoliko vi ne kažete...
Kolač sam pravila po receptu Biljane Kitanović.

Коментари

Популарни постови