Ukiseljeni prokelj


 

Potrebno je:

500 g prokelja
biber u zrnu

Preljiv:

1 čaša (od 250 ml) vode
1 čaša alkoholnog 9% sirćeta
2 kašičice soli
1 kašičica šećera

Priprema:

1. Prokelj očistiti od suvih listića (ako ih ima), oprati i svaki komad na vrhu zaseći u vidu krstića. U odgovarajuću dublju šerpu sipati hladnu vodu, posoliti po ukusu i staviti da provri. Kada voda provri ubaciti prokelj i kratko ga obariti, 4 minuta. Zatim ga rešetkastom kašikom prebaciti u cediljku i odmah isprati pod mlazom hladne vode. Prokelj poređati u tegle. Ja sam ga složila u jednu teglu klasične veličine od 720 ml i u jednu manju teglu od 370 ml. Preko poređanog prokelja staviti po nekoliko zrna bibera. Protresti malo tegle da biber ne ostane na vrhu. 

2. Preliv: U šerpu sipati vodu, sirće, so i šećer, pa staviti da provri. Promešati 1-2 puta da se otopi šećer i so. Vrelim prelivom preliti prokelj i dobro zatvoriti metalnim poklopcem. Umotati tegle u veći peškir i ostaviti da odstoje 24 sata. Zatim ih otvorite i uživajte u ukusu ukiseljenog prokelja. Posle otvaranja teglu čuvati u frižideru.

Čak i oni koji nisu neki ljubitelji prokelja zavoleće ga u ovoj salati... Salatu sam napravila po receptu Dijane Ademović.

Коментари

Популарни постови