Milankini kolačići
Potrebno je:
250 g mlevenog keksa
25 g pistaća
25 g indijskih oraha
25 g badema
40 g kokosovog brašna
3 kašike kakao praha
25 g rastopljenog putera
2 kašike meda
180 ml - 260 ml mleka
prstohvat cimeta
Još je potrebno:
200 g crne čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
Priprema:
1. Mleveni keks staviti u dublju posudu. U blender (ili secko) staviti pistaće, indijske orahe i badem pa samleti, ali tako da ostanu i mali komadići. Ukoliko ne možete da nađete pistaće, nije nikakav problem, samo povećajte količinu indijskih oraha ili badema. Samlevene pistaće, indijske orahe i bademe ubaciti u posudu sa keksom. Dodati kokosovo brašno, kakao prah i prstohvat cimeta pa promešati. Ubaciti med, rastopljeni puter i postepeno dodavati mleko (zavisi od keksa koliko će da ga upije da možete da formirate kolačiće) i sve lepo rukom sjediniti. Na ruke stavite kuhinjske rukavice (plastične ili gumene), lakše ćete da sjedinite sastojke. Otkidati komadiće smese, formirati valjkasti oblik i ređati u pleh preko pek papira. Zavisi kolike kolačiće želite, od ove smese izađu oko 30-37 kolačića. Pleh sa kolačićima staviti u zamrzivač na 20 minuta.
2. Čokoladu sa uljem otopiti na pari. Posle 20 minuta izvaditi kolačiće iz zamrzivača, pa svaki kolačić spuštati u čokoladu, kašikom ga izvaditi i prebaciti na viljušku da se malo ocedi (kašikom skinuti čokoladu sa dna viljuške) pa kolačiće ređati opet u pleh preko pek papira pomoću druge viljuške. Ceo postupak raditi nad posudom u kojoj se nalazi otopljena čokolada. Poređane čokoladne kolačiće staviti u frižider da se stegnu.
3. Ostatak čokolade staviti u kesu za zamrzivač, vrlo malo odseći vrh kese pa čokoladnim linijama ukrasiti ohlađene kolače. Čuvati ih u frižideru. Ove kolačiće možete praviti i kao posne, koristeći posni keks, margarin, biljno mleko i posnu čokoladu za kuvanje (naprimer Menaž, ja nju koristim i za mrsne i za posne kolače).
Ove kolačiće je napravila moja prija Milanka (snajina majka). Veoma su ukusni i nema onoga ko ih je probao da nije tražio recept.
Коментари
Постави коментар