Kompletan obrok iz jedne posude


 

Potrebno je:

1/2 kg crvenog krompira
30 ml maslinovog ulja
140 g ljubičastog luka
600 g pilećeg belog mesa
200 ml mleka
40 g kisele pavlake
2 jajeta
260 g paradajza
150 g kačkavalja (edamer, trapist...)
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu

Sastojci za salatu:

200 g kupusa
100 g šargarepe
180 g krastavca
2-3 struka sveže mirođije (ili 1 puna kašičica suve mirođije)
150 g kukuruza šećerca iz konzerve
1/2 kašičice mlevenog bibera
so, sirće i maslinovo ulje po ukusu

Još je potrebno:

aluminijumska folija za kalupe

Priprema:

1. Pileće meso iseći na kockice i staviti u odgovarajuću posudu. Preliti ga sa mlekom, prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider 30 minuta. Za to vreme napravite tri kalupa u kojima ćete slagati jelo. Ove kalupe za jednokratnu upotrebu imate i da kupite, ali ako se nađete u situaciji da ih nemate (kao ja što sam bila) nije nikakav problem i da se naprave od alu folije. Uzmite neku oblu činiju kod koje je ravno dno dužine 14cm . Otkinite dva lista alu folije (pošto se duplo koristi) i na sredinu stavite posudu. Preklopite sa strane po 1 cm, dva puta, da bude kao jači rub i podignite krajeve oko posude oblikujući kalup visine 7cm. Izvucite posudu i ako treba još malo popravite kalup. Kalupe poređati na veliki pleh od električnog šporeta.

2. Krompir očistiti i iseći na tanke krugove debljine 2-3 mm. Staviti ih u dublju posudu i posuti suvim biljnim začinom i mlevenim biberom po ukusu. Promešati rukama da se svaki krompir obavije začinima. Preliti sa maslinovim uljem i promešati. Zatim, krompir rasporediti u sva tri kalupa, naslanjajući ih jedne na druge. Ljubičasti luk očistiti i iseći na tanke režnjeve, rukom ih odvojiti i poređati preko krompira. Izvaditi pileće meso iz frižidera, ocediti ga od mleka i rasporediti u sva tri kalupa. Meso posuti suvim biljnim začinom i mlevenim biberom po ukusu. 

3. U manju činiju staviti kiselu pavlaku, dodati dva jajeta, dobro umutiti i kašikom preliti preko mesa. Paradajz iseći na tanke krugove i staviti ga preko preliva. Na kraju, kačkavalj sitno narendati i posuti ga ravnomerno preko paradajza. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, 45 minuta. Pečeno jelo ostaviti pet minuta, pa ga prebaciti u tanjire. Pomoću noža i viljuške sklonite alu foliju (lako se sklanja) i uživajte u fantastičnom obroku. 

Salata: Kupus iseći na rezance kao za svaku salatu i staviti ga u dublju činiju. Šargarepu očistiti, krupno narendati u ubaciti kod kupusa. Dodati i krastavac isečen na krugove ili polukrugove (kako želite). Ubaciti oceđeni kukuruz šećerac iz konzerve, iseckanu svežu mirođiju (ili suvu) i sve dobro promešati. Posuti mlevenim biberom i posoliti po ukusu. Takođe po ukusu sipati sirće i maslinovo ulje. Dobro promešati i salata je spremna.

Jelo je toliko ukusno da ćete uživati u svakom zalogaju. Potrebna vam je samo salata, a i za nju imate odličan recept...

Коментари

Популарни постови