Kremasta palenta


 

Potrebno je:

150 g palente
300 ml mleka
300 ml vode
100 g mesnate dimljene pečenice
120 g feta sira
suvi biljni začin, aleva paprika, beli luk u granulama po ukusu

Priprema:

1. Pečenicu iseći na trake (može da se koristi i dimljena slaninica ili dimljeni svinjski vrat). U dublju posudu sipati dve kašike ulja i kada se zagreje ubaciti pečenicu. Propržiti je da blago porumeni, pa je rešetkastom kašikom izvaditi u tanjir. U istu masnoću dodati mešavinu vode i mleka. Ubaciti začine po želji (ja sam dodala samo malu kašićicu aleve paprike i pola kašičice belog luka u granulama. Sir i meso su bili dovoljno slani, pa so nisam dodavala) i kada voda dođe do ključanja, smanjiti temperaturu na tihu jačinu i postepeno dodavati palentu uz stalno mešanje. Posle 2-4 minuta (dužina kuvanja zavisi od toga koliko želite da palenta bude gusta, imajući u vidu da će se malo zgusnuti prilikom hlađenja) palenta je gotova. Skloniti sa vatre i dodati izmrvljeni feta sir i proprženu pečenicu. Promešati i poslužiti.

Odlična ideja za doručak ili večeru. Sigurno će vam se dopasti...

Коментари

Популарни постови