Pita sa borovnicama


 

Sastojci za testo:

300 g brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
2 jajeta
120 g šećera
150 g masti sobne temperature

Fil:

300 g borovnica
40 g mlevenog keksa
2 kašike smeđeg šećera

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati prašak za pecivo i šećer pa promešati. Zatim dodati mast i umešati ga u brašno prstima, da se dobije mrvičasto testo. Na kraju dodati jaja i umesiti testo. Testo prebaciti na radnu površinu i podeliti ga na dva dela, ali tako da jedan deo bude 1/3 testa, a drugi deo 2/3 testa. Veći deo testa umotati u providnu foliju i ostaviti u frižider 40 minuta. Manji deo testa umotati, takođe, u providnu foliju i njega ostaviti u zamrzivač 40 minuta. 

2.  Dno kalupa za pite veličine 24 cm obložiti pek papirom, a stranice premazati mašću (ja sam koristila vatrostalni kalup pa sam samo dno prekrila pek papirom) i ostaviti ga na stranu. Izvaditi testo iz frižidera i na pobrašnjenoj podlozi (posuti po površini testa malo brašna) ga razviti u krug, malo veći od kalupa za pečenje. Pomoću oklagije testo prebaciti u kalup. Nemojte da se brinete ako se testo pokida, u krajnjem rezultatiu to se neće primetiti. Prstima utapkati koru i izvući testo u stranice visine 4 cm. 

3. Preko testa posuti mleveni keks, pa preko keksa rasporediti borovnice iz zamrzivača (nije potrebno da se odmrznu). Preko borovnica krupno narendati testo iz zamrzivača. I na kraju, pitu posuti smeđim šećerom. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni oko 40-45 minuta. Kada pita porumeni izvaditi je iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu, pa je prebaciti u frižider jedan sat. Zatim je prebaciti na tacnu za posluženje (ja sam preko pite stavila veću tacnu, preokrenula pitu na nju, sklonila pek papir i još jedanput preokrenula na tacnu za posluženje).

4.  Iscite odmah veće parče i uživajte u predivnom ukusu. 


Коментари

Популарни постови