Burger zemičke


 

Potrebno je:

200 ml mleka
1/2 kockice svežeg kvasca
30 g šećera
1 kašičica soli
1 jaje
30 g omekšalog maslaca
360 g + 20 g brašna

Još je potrebno:

mleko
susam

Priprema:

1. U toplo mleko sa dodatkom jedne kašičice šećera (od 30 g) razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i preostali šećer i promešati. Ubaciti jaje i pripremljeni kvasac. Špatulom dobro sjediniti sastojke. Dodati omekšali maslac i špatulom ga sjediniti sa testom. Testo je jako lepljivo, da vas ne buni, tako i treba da bude. Prebaciti ga na pobrašnjenu podlogu i uz dodavanje 20 g brašna (ne dodavati više brašna) umesiti glatko, mekano testo, koje oblikujemo u loptasti oblik. Testo premazati uljem i prebaciti u nauljenu vanglicu. Vanglicu  prekriti kuhinjskom krpom i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 50 stepeni 30 minuta. 

2. Za to vreme napravite kalupe za zemičke. Od čvršćeg papira iseći trake širine 3 cm. Staviti ih na alu foliju i preklopiti ih sa folijom 5-6 puta. Sastaviti krajeve folije da prečnik bude 10 cm pa krajeve spojiti spajalicom. Taj spojeni deo obmotati komadom folije. Unutar napravljenog kruga od alu folije staviti traku širine 3 cm od pek papira. Kalupi su spremni.

3. Posle 30 minuta testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na 8 jednakih delova. Od svakog dela oblikovati lopticu. Loptice testa poređati na pobrašnjenu podlogu, prekriti ih providnom folijom (ili običnom plastičnom kesom) i ostaviti da odstoje 10 minuta. Zatim, svaku lopticu samo vrlo malo razviti u krug i stavljati ih u pripremljene kalupe. Prekriti ih običnom plastičnom kesom (ja sam jednu veću plastičnu kesu isekla i ona mi je poslužila za prekrivanje zemički) i ostaviti 30 minuta. 

4.  Rernu zagrejati na 180 stepeni. Zemičke premazati mlekom, posuti susamom i staviti da se peču 18 minuta. Pečene zemičke izvaditi iz kalupa i poređati na rešetku da se ohlade.


Ove zemičke će vas osvojiti već sa prvim zalogajem...

Коментари

Популарни постови