Spiralni štapići


 

Potrebno je:

600 g brašna
200 ml ulja
200 ml belog vina
1 kesica praška za pecivo
2 kašičice soli
60 g mlevenog maka
60 g susama

Za premazivanje testa:

1 jaje

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati prašak za pecivo i so pa promešati. Napraviti udubljenje na sredini brašna pa dodati ulje i belo vino. Umesiti testo. Testo odmah staviti na pobrašnjenu podlogu, posuti ga brašnom i razviti u koru pravougaonog oblika debljine oko 6-7 mm. Koru premazati sa umućenim jajetom, pa po celoj površini posuti susam (vodite računa da vam ne ostane prazan prostor) i blago ga rukom utapkati da se zalepi za koru. Da biste lakše preokrenuli testo, sekačem za pizzu ga podelite na pola po dužini, a zatim i uspravno, znači na 4 dela. Mnogo lakše ćete preokrenuti komad po komad testa, nego da preokrećete celu koru. Preokrenute delove kora, takođe, premazati umućenim jajetom i posuti mlevenim makom. Rukom utapkati mak da se zalepi za testo. 

2. Sekačem za pizzu iseći trake širine 1,5-2cm. Uzeti svaku traku i zavrnuti je nekoliko puta da bi se dobila spirala. Štapiće poređati u pleh od elektične rerne (trebaće vam dva pleha) preko pek papira. Štapiće pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 15 minuta, samo da blago porumene.

3. Ja sam pravila duplu meru štapića. Drugog puta sam umesto mlevenog maka stavila 50 g ljute aleve paprike (ko ne voli ljuto neka koristi slatku alevu papriku). Postupak rada je isti kao i za štapiće sa makom. 

Predivni štapići koji su toliko ukusni da se sigurno nećete zaustaviti na jednom. Štapići mogu danima da vam stoje, sve su ukusniji...

Коментари

Популарни постови