Torta sa keksom i jagodama


 

Kora:

220 g mevene plazme
80 g otopljenog putera
80 ml mleka
2 kesice vanilinog šećera

Fil:

700 ml mleka
3 pudinga bez kuvanja sa ukusom vanile
100 g putera
150 g bele čokolade
80 g mlevene plazme
200 g jagoda

Preliv:

150 g bele čokolade
80 ml slatke pavlake

Dekoracija:

1 kesica šlag pene
100 ml mleka

Priprema:

1. Kora: Obruč kalupa za torte veličine 22 cm obložiti pek papirom i staviti na sredinu tacne za tortu. Mlevenu plazmu (ili drugi mleveni keks po vašem izboru) staviti u vanglicu, dodati otopljenu puter, mleko i vanilin šećer. Rukom dobro sjediniti sastojke. Izručiti smesu unutar obruča i kašikom formirati koru. Dodatno je rukom ili dnom ravne čaše ispretiskati. Ostaviti tacnu sa formiranom korom na stranu.

2. Fil: Ovo je jedan od najednostavnijih filova. Belu čokoladu izlomiti na kockice i staviti u manju posudu. Dodati iseckanu puter i staviti na tihu vatru da se otope. Otopljenu čokoladu sa maslacem skloniti sa vatre da se malo prohladi. Jagode iseckati na kockice i ostaviti na stranu. U dublju posudu sipati hladno mleko (iz frižidera), dodati puding sa ukusom vanile (koji se ne kuva) i mikserom umutiti. Da vas ne buni, dobiće se čvrst puding, ali tako i treba da bude. Dodati odmah mešavinu otopljene čokolade i putera pa umutiti. Ubaciti mleveni keks i umutiti. Na kraju dodati iseckane jagode i špatulom ih sjediniti sa filom. Fil izručiti preko kore i poravnati ga kašikom. Odmah se radi i preliv.

3. Preliv: Belu čokoladu izlomiti na kockice i staviti je u manju posudu. Dodati slatku pavlaku i na tihoj temperaturi mešati dok se čokolada ne otopi, dobije se gladak preliv. Skloniti posudu sa vatre, prohladite malo, i sipati ravnomerno preko fila. Tortu ostaviti u frižider 3-4 sata, skloniti obruč, pek papir i dekorisati je po želji (umutiti šlag penu sa hladnim mlekom, staviti u špric za ukrašavanje i dekorisati tortu. Možete je sa strane išarati otopljenom crnom čokoladom, ali to ne morate).

Vrlo jednostavna, brza priprema za veoma ukusnu tortu... Recept za tortu sam videla na Instagramu.


Коментари

Популарни постови