Trouglovi sa sirom i spanaćem od domaćih kora
Testo za kore:
550 g brašna
400 ml vode sobne temperature
1 kašičica soli
Za premazivanje kora:
100 g otopljenog putera
100 ml ulja
Fil:
200 g očišćenog spanaća
1 kašičica soli
300 g domaćeg, kravljeg, sira
1 jaje
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Sipati postepeno vodu i zamesiti testo. Testo mesiti oko 2-3 minuta, oblikovati ga u loptasti oblik i ostaviti u vanglici (koja se prekrije kuhinjskom krpom) 10 minuta. Zatim, testo prebaciti na malo pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na 12 jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu (lopticu testa) i poređati ih na pobrašnjenu podlogu. Prekriti ih, prvo, nekom većom plastičnom kesom, pa kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta.
2. Puter i ulje staviti u manju posudu i otopiti. Od otopljene masnoće odvojiti 4 kašike (koja će trebati za premazivanje trouglova). Pripremiti neku dublju posudu (na primer tepsiju), premazati je sa otopljenom mešavinom putera i ulja i ostaviti na stranu. Uzeti prvu jufkicu i staviti je na malo pobrašnjenu podlogu, posuti je sa malo brašna i razviti oklagijom u krug veličine 20 cm. Prebaciti je u pripremljenu nauljenu posudu i obilno premazati sa mešavinom putera i ulja. Nastaviti postupak razvijanja korica, ređanja jedne preko drugih i svaku obilno premazivati masnoćom. Posudu sa koricama prekriti većom kesom i ostaviti da testo odmori 40 minuta.
3. Fil: Spanać sitno iseckati, posoliti sa kašičicom soli, promešati i ostaviti 10 minuta. Zatim ga dobro rukama iscediti i staviti u dublju posudu. Dodati sir, koji je prethodno izmrvljen viljuškom, jaje i sve dobro sjediniti.
4. Zatim, od masnoće koja je iscurela sa strane korica premazati radni deo (za svaku koricu po malo premazivati radni deo) i prebaciti prvu koricu. Pažljivo podvući dlanove ispod korice i prvo od sredine korice povlačiti testo, pa zatim na krajevima, sve dok ne dobijete potpuno tanku, providnu koru (ako se malo i pocepa, ne sekirajte se, to se neće primetiti kada se formira trougao). Sada, sa oba duža kraja prebaciti testo do sredine kore, pa preklopiti koru. Dobija se duža, a uža pravougaona kora. Na užem kraju, do vas, staviti punu kašiku fila i umotati koru u trougao. Staviti trougao u pleh preko pek papira. Na isti način napraviti i ostale trouglove.
5. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. U manju posudu umutiti jedno žumance, dodati 4 kašike odvojene masnoće i sve dobro sjediniti. Premazati trouglove i staviti da se peču 30 minuta.
Uživaćete u svakom zalogaju ovog predivno hrskavog peciva...
Коментари
Постави коментар