Pužići sa sirom


 

Potrebno je:

400 g + 30 g brašna
140 ml mleka
1/2 kockice svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
120 g masti
1 jaje
1 belance

Fil:

400 g domaćeg kravljeg sira
2 jajeta
so po potrebi

Za premazivanje pužića:

1 žumance
2 kašike mleka


Priprema:

1. U toplo mleko sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti 400 g brašna, dodati so i promešati. Ubaciti omekšalu mast, jaje, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz dodavanje 30 g brašna umesiti mekano testo. Testo formirati u loptasti oblik, vratiti u vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da testo udvostruču svoju masu. 

2. Pleh od električnog špreta obložiti pek papirom i ostaviti na stranu (trebaće vam dva pleha, dobija se 23 komada pužića). Za fil, domaći sir izmrviti viljuškom, dodati jaja i sve dobro sjediniti. Ako vam je sir slan, so nemojte dodavati u fil.
Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu podlogu i razviti ga tanko, veličine 46cm x 43cm. Premazati celu površinu kore sa filom i uviti u rolat. Rolat iseći na po 2cm širine, pa pužiće poređati u pripremljene plehove sa malim rastojanjem između. Pužiće premazati mešavinom žumanceta i mleka i tada uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Staviti pužiće da se peču 20-22 minuta. 

Pecivo je jako ukusno, mekano i sveže čak i narednog dana...

Коментари

Популарни постови