Bakin kolač sa tikvicama


 
Potrebno je:

600 g tikvica
1 kašičica soli
2 jajeta
40 ml ulja
100 g palente
100 g brašna
1 kesica praška za pecivo
150 g feta sira
50 g kačkavalja (trapist, edamer, gauda...)

Priprema:

1. Tikvicu oljuštiti i krupno narendati. Prebaciti je u odgovarajuću dublju posudu (ne cedi se). Izrendane tikvice posuti sa kašičicom soli i promešati kašikom. Jaja razbiti u dulji tanjir i viljuškom ih umutiti samo koliko da se sjedine, pa ih dodati tikvicama. Dodati i ulje i sve dobro promešati. Ubaciti mešavinu palente, brašna i praška za pecivo i kašikom dobro sjediniti sve sastojke. Na kraju dodati izmrvljeni feta sir i sitno narendani kačkavalj. Promešati da bi se i ova dva zadnja sastojka dobro sjedinila sa smesom. 

2. Kalup za bakin kolač uključiti da se zagreje, pa ga silikonskom četkicom premazati uljem. Sipati pet ravnih kašika smese na sredini kalupa, zatvoriti kalup i peći testo tri minuta. Posle dva minuta polako podignite samo malo poklopac, i ako vam se desi da se testo malo uhvatilo za poklopac blago ga odlepite silikonskom špatulom. To se meni desilo, a to je sve iz razloga što u testu ima malo ulja, ali to ništa ne smeta ni ukusu ni obliku kolača. Pečeni slani kolač prebacite na tanjir (ja sam to radila pomoću dve špatule). Nastaviti pečenje bakinog slanog kolača na isti način, sve dok ima sastojaka.

3. Jednostavno, veoma ukusno, idealno za doručak ili večeru...


Коментари

Популарни постови