Domaći šveps


 


Potrebno je:

300 g limuna (2 limuna srednje veličine)
2 kesice limontusa
400 g šećera
4 l tople vode
1 kockica svežeg kvasca

Priprema:

1. Limun potopiti u hladnu vodu u kojoj je razmućeno dve kašičice sode bikarbone i ostaviti da odstoji oko jedan sat. Zatim ga dobro isprati pod mlazom hladne vode. 

2. U dublji lonac sipati mlaku vodu, pa razmrviti kvasac. Dodati šećer i limontus i dobro izmešati. Mešati dok se šećer i limontus ne rastope, zatim dodati limun, prethodno iseckan u secko (ili u blenderu) zajedno sa korom. Limun usitniti u komadiće, ne da postane kašast. Sve dobro promešati, poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoji 4 sata.

3. Posle tog vremena rešetkastom kašikom pokupiti iseckani limun, a tečnost procediti preko cediljke za čaj. Postupak ceđenja ponoviti još jedanput. Dobijeni sok sipati u flaše i ostaviti u frižider, da se dobro ohladi. Od ove količine sastojaka dobijate dve flaše od po 2 l soka. Pre svake upotrebe sok promućkati.

4. Kada pijete ovaj sok imate utisak da pijete gazirani, kupovni šveps (zbog kvasca), samo što je ovaj mnogo zdraviji.
















Коментари

Популарни постови