Pamuk lepinje


 

Potrebno je:

400 g + 80 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
230 ml toplog mleka
80 ml tople vode
40 g otopljenog putera 
1 žumance

Za premazivanje lepinja:

1 belance

Priprema:

1. U vanglicu staviti 400 g brašna, dodati suvi kvasac, šećer i so i promešati. Dodati mleko, vodu, puter i žumance. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu (brašno za posipanje podloge uzeti od 80 g brašna) i nastaviti mešenje uz postepeno dodavanje ostatka od 80 g brašna. Umešeno testo oblikovati u loptu i prebaciti u nauljenu vanglicu. Testo premazati uljem, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 1 sat. 

2. Zatim testo izručiti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga u valjkasti oblik i podeliti na 5 jednakih delova. Svaki deo oblikovati u lopticu. Loptice poređati (sa razmakom) u veliki pleh od električnog šporeta preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta. 

3. Nakom 15 minuta loptice prstima rastanjiti u lepinjice debljine 1 cm. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti još 40 minuta.

4. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Lepinjice premazati umućenim belancetom i posuti mešavinom susama i ćurekota. Staviti da se peču 12-15 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatno rumenu boju. 

5. Pečene lepinje prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohlade pa ih poslužiti.

Predivne lepinje, koje su podjednako mekane i ukusne i narednog dana...


Коментари

Популарни постови