Torta sa plazmom i makom


 

Potrebno je:

600 ml mleka
60 g pšeničnog griza
200 g mlevenog maka
100 g šećera (ako mak nije već zašećeren)
1 kesica vanilinog šećera
2 kašičice arome ruma
150 g putera
50 g mlevenih lešnika
300 g mlevene plazme

Ganaš:

200 g bele čokolade
100 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Obruč kalupa veličine 24 cm obložiti pek papirom i staviti ga na tacnu za tortu. Tacnu, koja je unutar obruča, blago premazati uljem. 

2.  U šerpu sipati mleko, dodati griz, mleveni mak i vanilin šećer (ja sam koristila već zašećereni mleveni mak za štrudle pa nisam stavljala šećer, ako koristite samo mleveni mak bez dodataka onda ubacite i 100 g šećera). Staviti šerpu na tihu vatru da mleko sa satojcima provri, uz mešanje. Kada provri, kuvati uz stalno mešanje dok se smesa malo ne zgusne, oko 3-4 minuta. Skloniti šerpu sa vatre, ubaciti iseckani puter i mešati dok se puter ne rastopi. Zatim dodati mleveni lešnik i aromu ruma, promešati i ubaciti mlevenu plazmu. Kašikom dobro sjediniti keks sa ostalim sastojcima. Kašikom rasporediti smesu na tacnu i dobro je ispretiskati, da bi se formirala kora ravnomerne debljine. 

3. Ganaš: Čokoladu izlomiti na kocke i staviti u manju posudu. Dodati slatku pavlaku i na tihoj temperaturi mešati dok se čokolada ne rastopi i dok se ne dobije gladak preliv. Preliv preliti ravnomerno preko formirane kore i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim tacnu sa tortom ostaviti preko noći u frižider.

4. Narednog dana izvaditi tacnu sa tortom i skloniti obruč i pek papir. Isecite odmah veće parče i uživajte u ukusu.

Za sve ljubitelje maka...

Коментари

Популарни постови