Torta sa plazmom i makom
Potrebno je:
600 ml mleka
60 g pšeničnog griza
200 g mlevenog maka
100 g šećera (ako mak nije već zašećeren)
1 kesica vanilinog šećera
2 kašičice arome ruma
150 g putera
50 g mlevenih lešnika
300 g mlevene plazme
Ganaš:
200 g bele čokolade
100 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Obruč kalupa veličine 24 cm obložiti pek papirom i staviti ga na tacnu za tortu. Tacnu, koja je unutar obruča, blago premazati uljem.
2. U šerpu sipati mleko, dodati griz, mleveni mak i vanilin šećer (ja sam koristila već zašećereni mleveni mak za štrudle pa nisam stavljala šećer, ako koristite samo mleveni mak bez dodataka onda ubacite i 100 g šećera). Staviti šerpu na tihu vatru da mleko sa satojcima provri, uz mešanje. Kada provri, kuvati uz stalno mešanje dok se smesa malo ne zgusne, oko 3-4 minuta. Skloniti šerpu sa vatre, ubaciti iseckani puter i mešati dok se puter ne rastopi. Zatim dodati mleveni lešnik i aromu ruma, promešati i ubaciti mlevenu plazmu. Kašikom dobro sjediniti keks sa ostalim sastojcima. Kašikom rasporediti smesu na tacnu i dobro je ispretiskati, da bi se formirala kora ravnomerne debljine.
3. Ganaš: Čokoladu izlomiti na kocke i staviti u manju posudu. Dodati slatku pavlaku i na tihoj temperaturi mešati dok se čokolada ne rastopi i dok se ne dobije gladak preliv. Preliv preliti ravnomerno preko formirane kore i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim tacnu sa tortom ostaviti preko noći u frižider.
4. Narednog dana izvaditi tacnu sa tortom i skloniti obruč i pek papir. Isecite odmah veće parče i uživajte u ukusu.
Za sve ljubitelje maka...
Коментари
Постави коментар